На реформу СБУ впливають «ворожі спецслужби», — Баканов

16:47, 13 ноября 2020
На думку голови СБУ, законопроект профільного комітету не сприяє посиленню нацбезпеки, а навіть навпаки.
На реформу СБУ впливають «ворожі спецслужби», — Баканов
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроєкт Комітету Ради щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ «може послабити Україну, і що за цим наміром можуть стояти ворожі спецслужби». Про це заявив очільник Служби безпеки України Іван Баканов у інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Відомо, що Комітет ВР із питань нацбезпеки, оборони та розвідки доопрацював президентський законопроєкт щодо реформування СБУ і зареєстрував його під №3196-Д наприкінці жовтня.

За словами Баканова, «цей текст настільки далекий від першого варіанту, поданого президентом, що комітет навіть прибрав його з авторів», а фінальну редакцію документу з представниками спецслужби не обговорювали: вона «з’явилася зненацька за декілька днів до реєстрації», а процес реєстрації документу «нагадував швидше детектив».

На думку голови СБУ, законопроєкт комітету не сприяє посиленню нацбезпеки, а навіть навпаки.

Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики також коригував повноваження СБУ у новому законі про Бюро економічної безпеки "традиційно без участі СБУ", обурився він.

«Загалом така безпекова «реформа» не має нічого спільного зі стандартами провідних спецслужб НАТО та ЄС, до яких ми всі прагнемо. Це швидше нагадує спробу послабити державу та президента.

Насправді, питання не в тому, які повноваження є чи будуть у СБУ, а в тому, як ними користуються. Зловживати теоретично можна будь-де. Але ж ми не позбавляємо реанімації дефібриляторів тільки тому, що ними можна вбити?

На жаль, питання реформи СБУ справді стало занадто політизованим. Не здивуюся, якщо на цей процес намагаються впливати і ворожі спецслужби.

Підірвати довіру до всього сектору безпеки і оборони ще на етапі реформи, а заодно і боєздатність військових – теж спецоперація. Учасникам дискусії потрібно це розуміти і вміти вчасно зупинитися, зокрема і в публічному обговоренні деяких норм.

Якщо хочете, то задайте собі "перевірочне" запитання: чи багато ви знаєте про те, скільки людей працює в Моссаді чи Мі-5, який в них функціонал, повноваження та організаційна структура? Думаю, що ні, бо суцільна відкритість може зашкодити, а ворогу – підказати форми і методи протидії», — резюмував Баканов.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про ризики реформи СБУ від Президента.

Додамо, що Комітет нацбезпеки вніс зміни в законопроект Президента про реформу СБУ.

А ще Веніславський заявив, що в Україні має бути суто президентська форма правління.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва