За вказання віку чи статі, як вимоги у вакансії, загрожує штраф у 65 тисяч грн

12:27, 9 серпня 2022
Уряд затвердив порядок сплати штрафів за згадування в рекламі про вакансії вимог щодо віку, статі, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, членства у професійних спілках.
За вказання віку чи статі, як вимоги у вакансії, загрожує штраф у 65 тисяч грн
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Постановою Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2022 р. № 863 затверджено Порядок сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог Закону «Про рекламу» щодо реклами послуг із працевлаштування.

А саме Порядок визначає процедуру сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог статті 24-1 Закону «Про рекламу».

Відповідно до цієї статті забороняється в рекламі про вакансії (прийомі на роботу) висувати вимоги за ознаками раси, кольору шкіри, віку, статі, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сексуальної орієнтації, політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших громадських об’єднаннях, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання.

У разі порушення вимог цієї статті рекламодавець сплачує до державного бюджету штраф у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент вчинення порушення, у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Тобто, наразі він складає 65 тисяч грн.

Штраф, накладення якого передбачено цією статтею, є фінансовою санкцією і не належить до адміністративно-господарських санкцій, визначених главою 27 Господарського кодексу України.

Відповідно до затвердженого КМУ порядку, штраф сплачується на підставі розпорядчого документа (розпорядження, постанови) Держпраці про накладення штрафів за порушення вимог статті 24-1 Закону щодо реклами послуг із працевлаштування, прийнятого на підставі акта перевірки (далі — розпорядчий документ).

Рекламодавці сплачують штраф у державний бюджет за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців на рахунки, відкриті в органах Казначейства.

Штраф сплачується в 15-денний строк з дня вручення або отримання поштою (рекомендованим листом) розпорядчого документа.

У разі несплати рекламодавцем накладеного на нього штрафу протягом 15-ти календарних днів з дня вручення або отримання поштою (рекомендованим листом) розпорядчого документа, якщо такий розпорядчий документ не був оскаржений до органу державного нагляду (контролю) та/або в судовому порядку і залишений в силі, сума штрафу стягується в судовому порядку.

Органи Казначейства за запитом Держпраці інформують Держпраці про суми штрафів, що надійшли до державного бюджету.

Рекламодавець має право звернутися до Держпраці або до суду щодо оскарження розпорядчого документа.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді