Україна може вступити до ЄС за три роки, — Ольга Стефанішина

11:42, 30 серпня 2022
«У нас повністю дієздатні всі ланки державного сектора, в тому числі судова система. Тому жодних перепон щодо ведення перемовин немає», - віце-прем’єр Ольга Стефанішина.
Україна може вступити до ЄС за три роки, — Ольга Стефанішина
Фото: slovoidilo.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина вважає, що Україна може стати членом Європейського Союзу через 3 роки, тобто у 2025-му. Про це вона розповіла в інтерв’ю ЄП.

Так, на запитання, скільки часу забере підготовча робота до членства, Ольга Стефанішина відповіла, що Україна може бути готова до вступу в ЄС за три роки. «Подивимося, чи зможе ЄС», - додала вона.

«Зараз є не дуже гарне відчуття, що увесь цей час ми насправді йшли тільки до початку дороги. Бо отримання Україною статусу кандидата – це початок реальних перемовин з ЄС».

Поза тим, можу точно сказати, що йдеться не про десятиріччя.

5 вересня у Брюсселі на засіданні Ради асоціації ми заявимо про свої очікування. Сподіваюся, що в кінці року, коли президенти ЄС і України зберуться на зустріч, ми отримаємо ясність щодо початку перемовин», - прокоментувала віце-прем’єр.

Розраховувати на початок переговорів щодо членства, на її думку, можна вже у 2023 році.

«ЄС вже зараз має чудове розуміння України. Ми підготували майже 6 тисяч відповідей на запитальник Єврокомісії. До цього ми спільно з ЄС виконували Угоду про асоціацію. Ще лишилися певні процедури – юридичний скрінінг, оцінка ринків, законодавства. Але це не потребує років. Тому абсолютно реалістично перейти до перемовин у 2023 році», - зазначила вона.

Стосовно того, чи ЄС буде починати переговори з державою, яка перебуває у війні, то, на думку Ольги Стефанішиної, «в Україні під час війни влада залишилася повністю спроможною, у нас повністю дієздатний уряд, регіональна влада, парламент, всі ланки державного сектора, в тому числі судова система. Тому жодних перепон щодо ведення перемовин немає».

«ЄС знає, що ми працюємо, знає, які ми запланували заходи і закони. Ми також призначили спеціального антикорупційного прокурора. А прогрес, який ми продемонструємо до кінця вересня по кожній рекомендації, позитивно вплине і на країни-члени ЄС – ті, що були скептично налаштовані до України та, власне, формували ці рекомендації», - вважає Ольга Стефанішина.

«Ми також винайшли формулу, за якою ми можемо виконувати свої зобов’язання перед ЄС у період воєнних дій. Для цього деякі законодавчі акти набиратимуть чинності прямо під час періоду воєнного стану, а деякі – після завершення війни», - підкреслила вона.

«Ми зробили разом з парламентом, з урядовцями вичерпний перелік актів, які нам треба ухвалити до кінця року – наказів, рішень уряду і законопроєктів. А далі будемо орієнтуватися на нові зобов’язання, які будуть сформовані перед перемовинами про вступ України до ЄС.

Парламент зараз готує зміни до регламенту, але вже надав пріоритет євроінтеграційним законопроєктам і зобов’язав народних депутатів готувати до них таблиці відповідності праву ЄС. Зміни до регламенту Кабінету Міністрів вже внесені.

Ми посилюємо урядовий офіс, посилюємо міністерства і формуємо нове покоління державних службовців, які будуть спроможні вести перемовини з ЄС.

Нам потрібна армія переговірників.

Тому державні службовці будуть вчитися у Коледжі Європи в Натоліні – зараз група з 50 держслужбовців буде проходити там спеціальні двомісячні курси для переговірників. Але паралельно ми розгортаємо в Україні європейську кафедру, і Натолін нам з цим допомагає», - зазначила віце-прем’єр.

Стосовно питання промислового безвізу, який Україна мала отримати, то, як розповіла віце-прем’єр, проблема полягала в тому, що ми зараз на останній стадії оцінки нашого ринку, для якої європейські експерти мали фізично приїхати в Україну, поїхати в Харків, перевірити, як працює лабораторія і здійснюється сертифікація. Утім, ми узгодили, як це можна зробити, провівши оцінку в тих частинах України, які не перебувають в стадії активних бойових дій, або під окупацією – і до кінця року маємо завершити оцінку, а з 2023 року вимагати укладення угоди», - розповіла чиновниця.

Також вона окреслила, що буде далі для наших експортерів, яким європейські партнери обнулили мита, але тільки на один рік.

«Ми будемо просити ЄС, щоб це рішення діяло, скільки тривають воєнні дії.

Те саме стосується угоди про транспортну лібералізацію, яка також укладена на рік. Я вважаю абсолютно обґрунтованим продовження строку дії цих домовленостей на весь час, скільки триває війна.

Є також рішення, які можуть бути ухвалені навіть у період повномасштабної війни – наприклад, повна інтеграція України в спільний ринок. Якщо війна буде затягуватися, ми маємо стати частиною спільного ринку ЄС, а після повноцінної безумовної перемоги України за європейськими лідерами залишиться лише політичне рішення про наш вступ – як це було зі статусом кандидата».

Що стосується вимоги ЄС – про відповідність критеріям FATF, то, за словами Ольги Стефанішиної, на початок вересня Україна очікує вичерпний перелік від ЄС стосовно того, які саме рекомендації FATF вони бачать важливими для виконання.

«Бо досі ЄС був не готовий дати нам якісь вичерпні очікування.

Загалом рекомендація щодо FATF – це одна з тих, яку Україна може або виконати вже у вересні, або не виконати ніколи – залежно від того, яким є настрой Євросоюзу. Бо виконати рекомендації FATF на 100% не може жодна країна», - зазначила Ольга Стефанішина.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва