Зеленському презентували проект безпекових гарантій для України, який підготувала група Єрмака-Расмуссена, відео

16:40, 13 вересня 2022
За запитом України гаранти повинні будуть зібратись для колективних консультацій протягом дуже короткого часу (наприклад, 24 години) і прийняти рішення про активацію розширених гарантій в складі коаліції країн, що готові долучитися (наприклад, протягом 72 годин).
Зеленському презентували проект безпекових гарантій для України, який підготувала група Єрмака-Расмуссена, відео
Джерело фото: Офіс Президента
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

13 вересня керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і колишній Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен презентували Главі держави Володимиру Зеленському напрацьовані групою рекомендації щодо майбутніх гарантій безпеки для України, які мають стати основою документа під назвою «Київський безпековий договір» (Kyiv Security Compact).

«Я детально ознайомився з цим документом. Вважаю, що він підготовлений на високому рівні. Це перший, але дуже важливий крок. Ці рекомендації мають стати основою майбутнього безпекового договору», – зазначив Зеленський.

Глава держави висловив побажання, щоб експертна група продовжила роботу й довела цей проект до кінця.

На думку Президента, вкрай важливо, щоб майбутній договір підписали лідери найпотужніших держав. Варто зосередитися на тих країнах, які продемонстрували потужну підтримку України після початку повномасштабної війни з Росією.

Андрій Єрмак зазначив, що в основі представлених пропозицій – ідея створення коаліції гарантів безпеки України, яка має спиратися на систему угод, об’єднаних у межах спільного документа про стратегічне партнерство.

«Ми очікуємо, що Київський безпековий договір об’єднає основну групу країн-союзників та Україну. Ця група держав-гарантів може складатися зі США, Великої Британії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи», – розповів він.

Володимир Зеленський відзначив важливість того, щоб українське суспільство, світ і міжнародні організації знали різницю між майбутнім безпековим документом і Будапештським меморандумом.

«Це має бути робочий дієвий механізм», – наголосив він.

Колишній Генеральний секретар НАТО наголосив на тому, що готовий презентувати напрацьовані рекомендації щодо майбутніх гарантій безпеки для України у провідних столицях світу.

Як раніше писала «Судово-юридична газета» проект передбачає:

  • Гарантії безпеки повинні бути юридично і політично зобовʼязуючими. Гаранти братимуть на себе обов’язкові до виконання зобов’язання через спільний документ про стратегічне партнерство, який буде обов’язковим до виконання договором між ними.
  • На додаток до спільного документа, гаранти повинні брати на себе довгострокові та двосторонні правові та політичні зобов'язання перед Україною як на рівні виконавчої влади (урядів), так і на рівні відповідних законодавчих органів (парламентів).
  • Гарантії безпеки повинні чітко зобов’язувати гарантів до забезпечення самооборони України. Це означає створення параметрів для широкого спектру відповідей та не повинно виключати жодної форми підтримки для забезпечення самооборони України.
  • На випадок агресії у спільному документі мають бути викладені розширені зобов’язання гарантів використовувати всі елементи їхньої національної та колективної сили та вживати відповідних заходів – які можуть включати дипломатичні, економічні та військові засоби – щоб дати Україні змогу зупинити агресію, відновити суверенітет, забезпечити свою безпеку, військову перевагу та здатність стримувати ворогів і самостійно захищатися від будь-якої загрози.
  • Територіальна сфера охоплення гарантій поширюється на всю територію в межах міжнародно визнаних кордонів України. Розширені гарантії у разі нової агресії мають застосовуватися у випадку, якщо Україна зазнає нападу на своїй території в межах міжнародно визнаних кордонів.
  • Відповідно до    резолюції    Генеральної    Асамблеї    ООН    377A(V) «Об’єднуючись заради миру», гаранти повинні намагатися заручитися підтримкою ООН, найімовірніше через ГА ООН, у наведені нижче часові рамки. Водночас, усі положення про гарантії безпеки підпадатимуть під міжнародно-правову норму про індивідуальну та колективну самооборону (стаття 51 Статуту ООН: «Даний Статут жодним чином не зачіпає невід’ємного права на індивідуальну або колективну самооборону, якщо відбудеться збройний напад на Члена Організації...»).
  • Процес прийняття рішень має базуватися на принципі колективних консультацій з подальшим індивідуальним співробітництвом. За запитом України гаранти повинні будуть зібратись для колективних консультацій протягом дуже короткого часу (наприклад, 24 години) і прийняти рішення про активацію розширених гарантій в складі коаліції країн, що готові долучитися (наприклад, протягом 72 годин).
  • Гарантії повинні надаватися на безстроковій основі. Тим не менш, гаранти повинні створити механізм для колективних зустрічей гарантів, оцінок та перегляду існуючих гарантій, щоб дотримуватись їх змістовності та актуальності – і, якщо необхідно, їхнього коригування відповідно до характеру та рівня загрози.
  • Україна та держави-гаранти мають створити постійний і безперервний механізм моніторингу загроз і безпекових викликів, а також інформувати одна одну про військову діяльність, навчання та маневри. Для цього Україна та гаранти повинні розробити механізм збору, обміну, обробки та аналізу розвідувальних даних, у тому числі з метою виявлення підготовки до збройної агресії на ранніх етапах.

Детальніше з рекомендаціями можна ознайомитися за посиланням.

Деталі зустрічі Зеленського із робочою групою дивіться на Право ТВ.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва