Депутати хочуть спростити включення особи до реєстру волонтерів - законопроєкт

11:47, 27 вересня 2022
Пропонується дозволити особам, що займаються благодійною діяльністю, подавати заяву про включення до реєстру в електронній формі та скасувати вимоги про надання довідки з банку щодо рахунків, які відкрито для благодійності.
Депутати хочуть спростити включення особи до реєстру волонтерів - законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Народні депутати з фракції «Слуга народу» Роман Грищук та Сергій Колебошин зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8076 про внесення змін до Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, яким пропонується спростити процедуру включення фізичних осіб до реєстру волонтерів.

Законопроєктом пропонується внести зміни до перехідних положень Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації» та передбачити, що для включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації благодійник - фізична особа подає у паперовій або електронній формі заяву з зазначенням реквізитів рахунків, відкритих на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності, та копію документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера).

Передбачається, що включення до Реєстру здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня.

Чинна процедура передбачає, що для включення до реєстру волонтерів особа має подати довідку з банку, яка підтверджує наявність рахунів, які призначені для здійснення благодійної діяльності. Крім цього, претендент на статус волонтера має подавати заяву в паперовій формі

«Між тим, на практиці отримання такої довідки (з банку про наявність рахунків для здійснення благодійної діяльності) встановленого зразка ускладнює процес подачі документів, у зв’язку з чим значна частка таких осіб не звертається з заявою про включення до Реєстру. Більш того, відомості про реквізити банківського рахунку (банківських рахунків), відкритих на ім`я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності, наразі вже містяться в структурі відповідної заяви встановленого зразка. За таких умов вбачається необхідним оновлення положень Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації», - наголошується у пояснювальній записці до документа.

Згідно з підпунктом “б” підпункту 165.1.54 пункту 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до річного (місячного) доходу платника податків не включаються суми коштів, що отримані благодійниками - фізичними особами, внесеними до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, для надання допомоги зазначеним вище категоріям громадян. Тобто для звільнення від оподаткування пожертв волонтер має бути включеним до реєстру волонтерів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Державна прикордонна служба роз’яснила процедуру виїзду волонтерів за кордон у воєнний час.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області