Суди просять дозволити розглядати справи без аудіо- та відеофіксації в умовах відключення електроенергії

15:00, 31 жовтня 2022
В умовах ракетних ударів по енергетичних об’єктах судочинство стає дедалі неефективним.
Суди просять дозволити розглядати справи без аудіо- та відеофіксації в умовах відключення електроенергії
Джерело фото: Судова влада
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Комітет Верховної Ради з питань правової політики поступають звернення судів, в яких зазначається про складність розгляду справ, особливо кримінальних, під час відключення електроенергії.

Зокрема, до Комітету правової політики звернувся суддя Обухівського районного суду Київської області Олександр Тиханський, який 27 жовтня виступив на засіданні Комітету.

Суддя зазначив, що перебої з електроенергією фактично унеможливлюють виконання вимог процесуальних кодексів, які зазначають про необхідність обов’язкової аудіофіксації судового процесу, а у кримінальному процесі – ще й необхідність відеофіксації судового процесу.

«Відсутність фіксації в кримінальному процесі тягне за собою скасування рішення апеляційною інстанцією. Особлива проблема – розгляд запобіжних заходів чи продовження строків дії запобіжного заходу. Доводиться чекати годинами, коли відновиться енергопостачання. За тривалої відсутності електропостачання судовий розгляд фактично проводитись не може», - розповів народним депутатам Олександр Тиханський.

Частково проблему могли би вирішити генератори, втім, за даними ДСА, генераторів на всі суди не вистачає, до того ж, не у всіх судах їх можна безпечно розмістити.

В такий ситуації, як зазначив суддя, законодавцю, можливо, слід тимчасово повернутися до старих редакцій процесуальних кодексів, які не містили вимог про обов’язковість аудіо- та відеофіксації судового процесу.  

«Можливо, слід повернутися до старого законодавства та дати можливість в складних умовах проводити судові засідання без технічної фіксації, а поки що вести лише журнали чи письмові протоколи судового засідання», - розповів Олександр Тиханський.

Втім, як на таку ініціативу відреагують у парламенті та інших органах влади, поки що невідомо.

Нагадаємо, що суди та органи судової влади вже не вперше ставлять питання про здійснення судочинства в умовах бойових дій.

Так, пропонувалося запровадити дистанційну роботу судів та перехід судів у письмове провадження.

Втім, якщо до жовтня 2022 року головною проблемою більшості судів були повітряні тривоги, неявка учасників судових процесів та періодичні обстріли міст, то з жовтня до них додались ще й перманентні відключення електропостачання внаслідок ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва