Петиція про вето на закон щодо заборони судам пом’якшувати покарання для військовослужбовців набрала більше 34 тисяч голосів

11:28, 5 січня 2023
На сайті Президента набрала необхідну кількість голосів петиція про вето на закон про заборону судам призначати більш м’яке покарання, ніж визначене санкцією статті, за низку військових злочинів.
Петиція про вето на закон щодо заборони судам пом’якшувати покарання для військовослужбовців набрала більше 34 тисяч голосів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета», 13 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому як закон законопроект 8271, яким судам буде заборонено призначати більш м'яке покарання, ніж передбачено законом, за низку військових злочинів. Тобто, суди не зможуть врахувати конкретні обставини кожної справи та обрати ту міру покарання, яка відповідає рівню суспільної небезпеки вчиненого.

Раніше Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков звернулися до спікера парламенту Руслана Стефанчука та голови Комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса, аби ті терміново зареєстрували та внесли на розгляд Ради цей законопроект.

Законопроект 8271 було зареєстровано в Раді 8 грудня, а через 5 днів його ухвалили в цілому.

Відповідні злочини фактично пропонується прирівняти до корупційних.

Зокрема, пропонується, щоб суди не могли, враховувати обставини, що пом'якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого, і з урахуванням особи винного, пом’якшувати покарання засудженим за кримінальні правопорушення, передбачені:

  • Стаття 403 Невиконання наказу начальника
  • Стаття 405 Погроза або насильство щодо начальника
  • Стаття 407 Самовільне залишення військової частини або місця служби
  • Стаття 408 Дезертирство
  • Стаття 429 Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю

(якщо ці злочини вчинено в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці)

Аналогічну заборону для судів встановлюють щодо можливості звільнити військовослужбовця від покарання з випробуванням.

Також збільшується покарання за невиконання наказу по статті 403 КК (мінімальне покарання буде становити – 5 років позбавлення волі).

Станом на зараз петиція про те, щоб ветувати закон №8271 щодо посилення покарання військовослужбовців набрала майже 35 тисяч голосів при 25 тисячах необхідних. У ній наводиться наступна мотивація.

«Коли законопроект #8271 стане законом, командування отримує безпрецедентні важелі шантажу та карання військових тюрмою практично за будь-яку критику їхніх рішень, навіть якщо рішення некомпетенті та спираються на невдалий бойовий менеджмент (а таке трапляється нерідко).

За непокору - від 3 до 10 років, невиконання наказу - від 3 до 7 років, погроза або насильство щодо начальника - від 5 до 10 років, самовільне залишення частини або місця служби - від 5 до 10 років, дезертирство - від 5 до 12 років тюрми, самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю - від 5 до 10 років тюрми.
При цьому зверніть увагу: забирається можливість умовного терміну і дострокового звільнення.

Тобто, у військових немає можливості бути звільненими за пом'якшуючими обставинами.
Людина, яка навіть в небойовій обстановці не виконала наказ командира - не матиме права на м'якше ставлення до неї та на звільнення від відбування покарання з випробуванням незалежно від обставин справи, особи засудженого та тяжкості правопорушення.

Підсумовуючи, замість подяки військовим, які майже рік стримують повномасштабне вторгення росіянців та втілюють успішні операції зі звільнення території, ми отримуємо тюрму за нейменшу незгоду чи зауваження командирам (багато з яких часто дають накази, лишаючись у глибокому тилу).

Цей закон вигідний у першу чергу росії та путіну. Можливо, саме російське лобі у Раді зробило так, аби цей закон виглядав саме так - аби деморалізувати і так виснажених річною війною з більшим кількісно ворогом бійців ЗСУ, посіяти в них недовіру до Верховної Ради та особисто Президента України.

Чому не залишили одну єдину статтю - дезертирство - як кримінальну. Чому не дати можливість на справедливий суд та пом'якшуючі обставини кожному бійцю після його служби із захисту Батьківщини?

Прошу Верховну раду ухвалити закон, який відповідатиме цінностям демократичної держави, за яку ми всі боремося та воюємо насмерть.
Прошу Президента України Зеленського не підписувати цей вигідний ворогу закон», - зазначає автор петиції.

Станом на ранок 5 січня закон ще не підписано, але й відповіді на дану петицію Президент поки не надав.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки