Прокурор попросив суд оштрафувати нардепа Юрія Камельчука за недекларування квартири: нардеп може втратити мандат

10:30, 7 березня 2023
Під час судових дебатів на засідання Вищого антикорупційного суду прокурор попросив суд оштрафувати обвинуваченого у недекларуванні квартири нардепа Юрія Камельчука на 51 тисячу гривень.
Прокурор попросив суд оштрафувати нардепа Юрія Камельчука за недекларування квартири: нардеп може втратити мандат
Фото: kyiv.comments.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Прокурор у справі за обвинуваченням нардепа від фракції «Слуга народу» Юрія Камельчука у недекларуванні орендованої квартири та наявності заборгованості перед «Приватбанком» попросив Вищий антикорупційний суд оштрафувати його на 51 тисячу гривень та позбавити на строк до 3 років права займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням функції держави

На його думку докази зібрані обвинуваченням були належними та допустимими і підстав для пом’якшення покарання відсутні

«Загалом вважаю, що склад вказаного злочину доведено поза розумним сумнівом…Обставин, які обтяжують чи пом’якшують покарання Камельчука теж не встановлено. Враховуючи викладене прошу визнати винним Камельчука Юрія Олександровича та призначити йому покарання у 3 тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 51 тисячі гривень з позбавленням права обіймати посади та займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням функції держави на строк до 3 років»,-  зауважив прокурор.

Зі свого боку Камельчук під час допиту відкинув звинувачення у намірі приховати аренду квартири та заявив, що готовий в будь-який час задекларувати її

«Я повідомляв НАЗК, що не користувався нею 183 дні і готовий в будь-який час задекларувати», - зауважив депутат

Стосовно боргу перед «Приватбанком», парламентар наголосив, що заборгованість перед банком виникла через шахрайські дії. Він також розповів свою версію її появи

«Йшлося про співпрацю з брокером про те, що я можу використовувати гроші для торгівлі на біржі, використовуючи його підказки, однак на моєму рахунку з’явилися мінуси», - зазначив політик, додавши, що написав заяву до банку про шахрайські дії.

Камельчук додав, що спочатку банк задовольнив його заяву та повернув гроші, однак після цього ухвалив інше рішення та не пояснив зміну позиції.

На наступному засіданні обвинувачений виступить з останнім словом після чого суд піде до нарадчої кімнати для постановлення вироку.

Слід зазначити, що в разі постановлення обвинувального вироку нардепу, який набере законної сили він втратить депутатський мандат.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Камельчук підозрюється у недекларуванні орендованої квартири. 10 січня НАБУ та САП скерували до суду справу за обвинуваченням народного депутата у внесенні недостовірних даних до е-декларації за 2020 рік. Його дії кваліфікували за ч. 1 ст. 366-2 Кримінального кодексу України (в редакції Закону України від 04.12.2020 № 1074-ІХ).

Слідство встановило, що Камельчук був зобов'язаний, але не вніс до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2020 рік відомості про квартиру на Печерську (центральний район Києва), яку орендував протягом двох років – з жовтня 2019.

Вартість квартири становить понад 3,6 млн гривень.

Також Камельчуку закидають непогашений кредит перед «Приватбанком».

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді