Раді рекомендують підтримати законопроєкт про закриття провадження проти померлих, які обвинувачувалися у геноциді за рішенням суду

16:23, 13 березня 2023
Пропонується запровадити особливий порядок закриття кримінальних проваджень стосовно осіб, яких підозрюють у вчиненні правопорушень проти миру та безпеки у випадку їхньої смерті.
Раді рекомендують підтримати законопроєкт про закриття провадження проти померлих, які обвинувачувалися у геноциді за рішенням суду
Фото: ВРУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроєкт №8375 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку закриття кримінального провадження, розпочатого за фактами вчинення правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку авторства групи депутатів з монобільшості та опозиції, серед яких очільник правоохоронного комітету Сергій Іонушас, яким пропонується запровадити особливий порядок закриття кримінальних проваджень стосовно осіб, яких підозрюють у вчиненні правопорушень проти миру та безпеки у випадку їхньої смерті.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України та віднести повноваження щодо закриття кримінального провадження, розпочатого за фактами вчинення правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, якщо помер підозрюваний, обвинувачений, особа, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю, до компетенції суду. Фігурантами таких кримінальних проваджень можуть бути, зокрема російські військові чи колаборанти. Чинна норма Кримінального процесуального кодексу передбачає закриття кримінальних проваджень у зв’язку зі смертю підозрюваного(обвинуваченого) постановою прокурора.

При цьому зазначається, що суд у випадку, якщо померла особа підозрюється у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених статтями 437-439 Кримінального кодексу(планування підготовка та розв’язування агресивної війни; порушення законів та звичаїв війни; застосування зброї масового знищення), а також статті 442 КК(геноцид) кримінальне провадження не може бути закритим постановою прокурора.

Крім цього ініціатори планують встановити особливості закінчення досудового розслідування у кримінальних провадженнях проти підозрюваних у геноциді, застосуванні зброї масового знищення , у випадку смерті підозрюваного, обвинуваченого, особи, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю.

Передбачається, що прокурор, визнавши зібрані докази достатніми для встановлення факту вчинення підозрюваним, який помер, або особою, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю, кримінальних правопорушень передбачених статтями 437-439; 442 Кримінального кодексу звертається до суду з клопотанням про закриття кримінального провадження. Захисник такого підозрюваного чи обвинуваченого надається доступ до матеріалів кримінального провадження.

Також законодавчою ініціативою визначено особливості судового провадження щодо вчинення кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку у випадку смерті підозрюваного, обвинуваченого, особи, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю.

За загальним правилом, в разі смерті підозрюваного, кримінальне провадження закривається за частиною 5 статті 284 Кримінального процесуального кодексу. Постанова про закриття справи приймається прокурором. У випадку ж схвалення законодавчої ініціативи кримінальні провадження проти померлих російських військових, колаборантів чи інших осіб, яких підозрювали чи обвинувачували у геноциді чи інших злочинах будуть закриватися за результатами судового розгляду.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується криміналізувати незаконне вивезення російськими окупантами українців.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду