Раді пропонують криміналізувати незаконне вивезення російськими окупантами українців

10:40, 2 січня 2023
За незаконне вивезення осіб в умовах збройної агресії пропонується карати позбавленням волі на строк до 12 років.
Раді пропонують криміналізувати незаконне вивезення російськими окупантами українців
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракцій «Слуга народу» та опозиції серед яких голова комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8326 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо насильницького вивезення особи в умовах збройної агресії», яким пропонується криміналізувати примусове вивезення російськими окупантами українців.

Законопроєктом пропонується доповнити кримінальний кодекс новою статтею 438-1 Насильницьке вивезення особи в умовах збройної агресії  та встановити, що: 1. Насильницьке вивезення особи за межі території України в умовах збройної агресії, – карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

2. Ті самі дії, якщо вони були вчинені щодо двох і більше осіб, або щодо неповнолітньої особи за відсутності ознак геноциду, – караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Як зазначається у пояснювальній записці ще влітку за даними Міністерства внутрішніх справ до РФ було вивезено щонайменше 234 тисячі дітей. «У Російській Федерації формується законодавче поле для протиправного усиновлення примусово вивезених дітей з України, що порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, в яких визнається протиправним примусове переселення або депортація осіб з окупованої території. Окрім цього, у міжнародно-правових нормах насильницька передача дітей однієї національної групи в іншу є геноцидом, що встановлено у пункті е) статті 2 Конвенції про запобігання злочину геноциду та відповідальності за нього», - додають автори

Вони зазначають, що насильницьке вивезення осіб з «перешкоджанням поверненню в Україну наразі не знайшло відображення у нормах Кримінального кодексу» і пропонують заповнити цю прогалину.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», СБУ повідомила про підозру у депортації дітей до РФ двом «міністрам»  так званої ДНР.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді