У САП розповіли, чому антикорупційній прокуратурі не подобається, коли її обмежують у строках досудового розслідування

20:00, 25 лютого 2024
САП вважає, що внаслідок таких обмежень знижується якість досудового розслідування.
У САП розповіли, чому антикорупційній прокуратурі не подобається, коли її обмежують у строках досудового розслідування
Джерело фото: САП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко розповів, чому в САП незгодні з обмеженням строків досудового розслідування у справах про корупційні правопорушення.

«Ми відстоюємо позицію, що необхідно скасовувати усі «правки Лозового», в тому числі і щодо продовження строків після підозри слідчим суддею, а не прокурором. Справа в тому, що ми плануємо розслідування своїх кримінальних проваджень. Ми випрацьовуємо стратегію, як нам діяти, які слідчі дії проводити з моменту повідомлення про підозру. Ми розраховуємо, що нам для цього потрібен певний час. Прокурор може вважати, що строки потрібно продовжити ще на кілька місяців. Але у слідчого судді може бути інша думка. Він може сказати, що «вам трьох місяців буде достатньо»», - розповів 21 лютого на брифінгу для ЗМІ Олександр Клименко.

Він зазначив, що внаслідок обмежень строків досудового розслідування, САП доводиться передавати в суд обвинувальні акти не зовсім тієї якості, на яку розраховували в САП.

«Наприклад, було у нас провадження щодо подій в Міністерстві оборони, яке ми планували розслідувати дещо довше. Нами було заплановано проведення низки слідчих і процесуальних дій. У випадку, якщо б нам вдалося зробити все задумане, справа виглядала б набагато якіснішою і там було б більше фігурантів. Але суд нам відмовив у продовженні строків досудового розслідування. Відтак, нам довелося йти з цією справою в суд, можливо, з більш слабкою позицією, ніж ми розраховували. На мою думку, це необ’єктивне відношення до завдань кримінального провадження», - зазначив керівник САП.

Олександр Клименко вважає, що з точки зору боротьби з корупцією, краще надати прокурорам САП самим вирішувати, коли справа вже «готова» до розгляду в суді.

«Тільки прокурор має вирішувати, коли є достатньою кількість доказів у справі, щоб звернутися до суду»», - повідомив Олександр Клименко.

Нагадаємо, що у САП також розповіли, чому розслідування деяких кримінальних правопорушень триває значний час.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду