Перевірка клієнтів РЕРів, оцінка ризиків бенефіціарних власників та закон про корпоративну кримінальну відповідальність – що передбачає Меморандум з МВФ

07:40, 2 липня 2024
До кінця серпня 2024 року НБУ за підтримки МВФ видасть інструкції для фінансових установ щодо застосування підходу оцінки ризику до РЕРів.
Перевірка клієнтів РЕРів, оцінка ризиків бенефіціарних власників та закон про корпоративну кримінальну відповідальність – що передбачає Меморандум з МВФ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Нацбанк випустить вказівки щодо підходів, що ґрунтуються на оцінці ризику, щодо належної перевірки клієнтів політично значущих осіб (РЕР) за підтримки МВФ у сфері ПВК/ФТ. Про це йдеться у Меморандумі з МВФ.

Як зазначається, Національний банк України забезпечує, щоб впровадження інструментів протидії відмиванню коштів, що ґрунтуються на оцінці ризиків, допомагало запобігати, виявляти та запобігати відмиванню доходів, одержаних внаслідок корупції.

Після внесення законодавчих змін до визначення політично значущих осіб (PEP), НБУ до кінця червня 2024 року розпочинає тематичну перевірку дотримання відібраними фінустановами посиленої перевірки клієнтів щодо PEP.

До кінця серпня 2024 року НБУ за підтримки розвитку спроможності МВФ видасть інструкції для фінансових установ та інших охоплених небанківських установ відповідно до стандартів FATF щодо застосування підходу, що ґрунтується на оцінці ризику, щодо публічних діячів, який включатиме відповідні приклади випадків.

«У зв’язку з цим ми прагнемо інвестувати в розбудову спроможності нових та існуючих співробітників НБУ для покращення організаційної діяльності, спроможності залишатися гнучкими та швидко реагувати на зміни та виклики в системі ПВК/ФТ.

Ми також підвищимо ефективність режиму бенефіціарної власності для підвищення прозорості державних закупівель, виявлення конфлікту інтересів через прозорі структури власності та запобігання зловживанням компаніями.

У зв’язку з цим Мін’юст до кінця вересня додатково спростить процедури та оновить програмне забезпечення для спрощення подання компаніями відомостей про бенефіціарних власників, які залишаються у відкритому доступі в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

До кінця грудня 2024 року ми також вдосконалимо процеси для отримання адекватної, точної та актуальної інформації про бенефіціарну власність і призначимо компетентний орган для проведення перевірки інформації на основі оцінки ризиків» - зазначається у Меморандумі.

Крім того, до кінця листопада 2024 Україна ухвалить закон про посилення корпоративної кримінальної відповідальності (що стосується приватних і публічних юридичних осіб як резидентів, так і нерезидентів України) відповідно до міжнародних стандартів, щоб підтримати зусилля країни щодо приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом.

Також у Меморандумі йдеться про те, що НБУ продовжить посилювати ризик-орієнтований нагляд за банками, постачальниками платіжних послуг і небанківськими фінансовими установами, зокрема щодо корупції, податкових злочинів і незаконних азартних ігор. До кінця грудня 2024 року будуть внесені зміни до статті 32 Закону про ПВК/ФТ та відповідні зміни до статті 73 Закону про банківську діяльність, щоб забезпечити ефективність, стримування та ефективність покарань за порушення ПВК/ФТ суб’єктами, які регулюються та контролюються НБУ відповідно до стандартів FATF.

Також буде посилено нагляд за банківськими гібридними бізнес-моделями.

«Ми усвідомлюємо зростаючу важливість гібридних бізнес-моделей банків, зокрема «Банкінг як послуга» - моделі, за якою банки інтегрують свої цифрові банківські послуги безпосередньо в продукти інших небанківських компаній. НБУ разом із МВФ до кінця серпня 2024 року запропонує систему нагляду, яка включатиме специфічні ризики таких бізнес-моделей на основі найкращої міжнародної практики» - вказано у документах МВФ.

Крім того, Держава податкова служба та Державна митна служба продовжуватимуть надавати перелік усіх наданих податкових пільг із зазначенням бенефіціара, якому надано звільнення тощо.

В свою чергу, Національний банк України щоденно надаватиме МВФ дані про надходження від експорту та продажу валюти; дані про операції з імпорту товарів і послуг; відомості про суми іноземної валюти, перерахованої з-за кордону на користь фізичних осіб — резидентів і нерезидентів, для виплати готівкою без відкриття рахунку; відомості про валютні перекази з України за кордон за поточними валютними неторгівельними операціями на підставі доручень фізичних осіб; дані про купівлю-продаж фізичними особами готівкової іноземної валюти (у тому числі через банки, обмінні пункти, Укрпошту). НБУ щотижня надаватиме МВФ дані про обсяги купівлі безготівкової валюти за дорученнями клієнтів банків і банків у розрізі причин, а також щомісяця дані щодо окремих переказів безготівкової валюти з України на користь нерезидентів.

Також ми писали, що відповідно до вимог МВФ до вересня 2024 року має бути завершено зовнішній аудит НАБУ та до жовтня – прийнято зміни до КПК щодо строків досудового розслідування.

Нових суддів ВАКС призначать до кінця вересня, а мандат ГРМЕ продовжать на рік.

Мандат ГРМЕ, вочевидь, продовжують також з огляду на необхідність провести конкурс до Вищого адміністративного суду (ВАСУ), закон про який згідно того ж Меморандуму планують прийняти до грудня 2024 року і який буде розглядати справи стосовно роботи конкурсних комісій «з міжнародниками» та зовнішніх аудиторських комісій.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Рада директорів МВФ 28 червня завершила четвертий перегляд розширеної угоди в рамках Програми розширеного фінансування (EFF) для України, дозволивши виділити Україні близько 2,2 мільярда доларів США, які будуть спрямовані на підтримку бюджету. Погоджений документ, зокрема Лист про наміри і Меморандум про економічну та фінансову політику (MEFP) описують прогрес влади і визначають зобов’язання України до середини 2025 року.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Іван Калаур
    Іван Калаур
    заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Дмитро Лубінець
    Дмитро Лубінець
    уповноважений Верховної Ради України з прав людини
  • Володимир Бевзенко
    Володимир Бевзенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Володимир Сопрун
    Володимир Сопрун
    суддя Вінницького апеляційного суду
  • Ірина Огренич
    Ірина Огренич
    суддя Київського районного суду м. Одеси