У КПК до кінця жовтня скасують вимогу закриття кримінальної справи у зв’язку зі спливом строків досудового розслідування після повідомлення особі про підозру

13:00, 1 липня 2024
Сплив строків, який був виділений правоохоронцям, щоб провести розслідування після повідомлення особи про підозру, не буде підставою для закриття справи – до КПК внесуть зміни у відповідності до вимог МВФ.
У КПК до кінця жовтня скасують вимогу закриття кримінальної справи у зв’язку зі спливом строків досудового розслідування після повідомлення особі про підозру
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Оновлені вимоги МВФ передбачають внесення змін до Кримінального процесуального кодексу до кінця жовтня 2024 року. А саме – скасування обов’язкового закриття кримінального провадження у зв’язку зі спливом строків досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

Нагадаємо, згідно з чинною редакцією п. 10 ч.1 ст. 284 КПК кримінальне провадження закривається, коли після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 КПК (крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров’я особи).

Раніше озвучувалася пропозиція передати прокурорам замість суддів право продовжувати строки розслідування та скасувати вказаний п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК.

Що запропонували в МВФ

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Рада директорів МВФ 28 червня завершила четвертий перегляд розширеної угоди в рамках Програми розширеного фінансування (EFF) для України, дозволивши виділити Україні близько 2,2 мільярда доларів США, які будуть спрямовані на підтримку бюджету. Погоджений документ, зокрема Лист про наміри і Меморандум про економічну та фінансову політику (MEFP) описують прогрес влади і визначають зобов’язання України до середини 2025 року.

Як зазначається у документі, доповнюючи нещодавні реформи щодо зміцнення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), влада планує подальші зміни для посилення КПК з метою раціоналізації процесів і наслідків після закінчення строків досудового розслідування.

Зміни до КПК щодо строків розслідування – до кінця жовтня 2024 року

Отже, зміни до КПК торкнуться «раціоналізації процесів» і «наслідків після закінчення строків досудового розслідування (включаючи справи про корупцію) з метою збалансування швидкого та комплексного розслідування кримінальних правопорушень».

Як зазначає МВФ, влада зобов’язується просувати важливі реформи, такі як «посилення» Кримінального процесуального кодексу, створення нового Вищого адміністративного суду та завершення першого в історії зовнішнього аудиту НАБУ.

Так, за словами МВФ, самі українські органи влади пропонують два нових структурних маяки, які підкріплюють імпульс реформ у фіскальній та управлінській сферах, а саме:

  • прийняти зміни до Митного кодексу відповідно до найкращої практики (кінець жовтня 2024 року)
  • внести зміни до КПК щодо раціоналізації наслідків спливу строків досудового розслідування, у тому числі у справах про корупцію (кінець жовтня 2024 року).

Що пообіцяла Україна

Як зазначає українська сторона у Листі про наміри, «надалі ми продовжуватимемо впроваджувати широкомасштабні реформи, і як демонстрацію цього зобов’язання ми пропонуємо два нові структурні орієнтири: (i) внести зміни до Кримінального процесуального кодексу, щоб збалансувати цілі всебічного розслідування кримінальних правопорушень і захисту права сторін у кримінальному процесі; та (ii) прийняти Митний кодекс відповідно до найкращої практики (обидва – до кінця жовтня 2024 р.)».

Далі у документі деталізується, що для посилення ефективних процедур розслідування корупції будуть внесені подальші зміни до КПК, зокрема:

  • для того, щоб Генеральний прокурор міг делегувати САП керування запитами про екстрадицію та взаємну правову допомогу у зв’язку з розслідуваннями корупції,
  • скасувати обов’язкове закриття досудового розслідування у зв’язку зі спливом строків досудового розслідування після повідомлення про підозру, а також
  • після закінчення строків і клопотання обвинуваченого або потерпілих осіб надати повноваження слідчому судді своєчасно зобов’язати прокурорів прийняти рішення про досудове розслідування (закрити провадження або завершити досудове розслідування), або відхилити клопотання з метою належного балансу між цілями швидкого та всебічного розслідування кримінальних правопорушень та захисту прав сторін у кримінальному провадженні (пропонований структурний орієнтир – кінець жовтня 2024 р.).

Також ми писали, що до вересня 2024 року має бути завершено зовнішній аудит НАБУ.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд