Аудит НАБУ проведуть до кінця вересня 2024 року – МВФ назвало нові умови для України

12:01, 1 липня 2024
Також Україна розробить план забезпечення НАБУ ресурсами, обладнанням та технологічними рішеннями для самостійного перехоплення повідомлень стаціонарних та мобільних пристроїв.
Аудит НАБУ проведуть до кінця вересня 2024 року – МВФ назвало нові умови для України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рада директорів МВФ 28 червня завершила четвертий перегляд розширеної угоди в рамках Програми розширеного фінансування (EFF) для України, дозволивши виділити Україні близько 2,2 мільярда доларів США, які будуть спрямовані на підтримку бюджету.

Після дискусії директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що постійні реформи, спрямовані на посилення системи боротьби з корупцією та управління, включаючи забезпечення ефективності антикорупційних інститутів, залишаються важливими для стримування фіскальних ризиків, забезпечення довіри донорів, посилення зростання та підтримки шляху до вступу до ЄС.

Погоджений документ, зокрема Лист про наміри і Меморандум про економічну та фінансову політику (MEFP) описують прогрес влади і визначають зобов’язання України до середини 2025 року. Серед іншого, акцентується на проведенні першого аудиту Національного антикорупційного бюро і розширенні його можливостей.

Аудит НАБУ – кінець вересня 2024 року

Так, незалежні аудитори, номіновані міжнародними партнерами, мають бути швидко відібрані для проведення першого в історії зовнішнього аудиту НАБУ (структурний маяк – кінець вересня). Аудит має оцінити, серед іншого, механізми внутрішнього контролю та захисту від витоку інформації та негативного впливу з боку зацікавлених осіб.

Зовнішній аудит НАБУ має бути завершено в найкоротші терміни, а його результати використані для підвищення підзвітності та ефективності діяльності Бюро.

Зі свого боку, українська влада у листі про наміри вказує, що буде завершено зовнішній аудит ефективності НАБУ за участю трьох незалежних експертів із міжнародним досвідом та опубліковано його звіт (структурний орієнтир – кінець вересня 2024 року).

Кабінет міністрів співпрацюватиме з міжнародними партнерами щодо призначення незалежних експертів для запланованого зовнішнього аудиту НАБУ та, у разі потреби, надаватиме подальшу підтримку цій зовнішній ревізійній комісії після призначення та призначення зовнішніх аудиторів.

Прослуховування та експерти для НАБУ

«Негайне просування в інших ключових реформах (включно з доступом НАБУ до експертів-криміналістів, відбором і навчанням додаткового персоналу НАБУ, призначенням і ресурсним забезпеченням нових антикорупційних суддів, а також внесення змін до законодавства щодо корпоративної кримінальної відповідальності) покращить антикорупційну інфраструктуру України» - зазначається у документі.

Для ефективної імплементації закону, який надає НАБУ повноваження щодо перехоплення комунікацій (прослуховування), Україна розробить план реалізації на період після введення воєнного стану, щоб забезпечити НАБУ ресурсами, обладнанням та технологічними рішеннями для самостійного перехоплення повідомлень стаціонарних та мобільних пристроїв.

Як вказано у документі, тривають переговори між НАБУ та правоохоронними органами щодо розробки плану реалізації.

Відповідно до ширших планів реформування судово-експертної системи для кримінально-правової діяльності, Україна зобов’язалася забезпечити доступ НАБУ до кінця жовтня 2024 року до незалежних і компетентних судових експертів, щоб воно могло ефективно виконувати свої слідчі повноваження, включно з розслідуванням складних корупційних схем.

Крім того, до кінця листопада Україна також ухвалить закон про посилення корпоративної кримінальної відповідальності (що стосується приватних і публічних юридичних осіб як резидентів, так і нерезидентів України) відповідно до міжнародних стандартів, щоб підтримати зусилля країни щодо приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд