Оскаржувати результати зовнішнього аудиту НАБУ і конкурсних відборів на посади з міжнародними експертами будуть до ВАСУ – меморандум з МВФ

14:30, 1 липня 2024
Закон про Вищий адміністративний суд ухвалять до грудня 2024 року, і він буде розглядати справи стосовно роботи конкурсних комісій «з міжнародниками» та зовнішніх аудиторських комісій.
Оскаржувати результати зовнішнього аудиту НАБУ і конкурсних відборів на посади з міжнародними експертами будуть до ВАСУ – меморандум з МВФ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

МВФ погодився перенести термін виконання Україною вимоги про прийняття закону про створення Вищого адміністративного суду з кінця липня 2024 року на кінець грудня 2024 року. «Поправки до законодавства щодо створення нового вищого адміністративного суду для розгляду справ проти національних державних органів вимагають подальших консультацій із зацікавленими сторонами» - зазначає МВФ.

А саме Україна повинна до грудня 2024 року «прийняти закон про створення нового суду, який розглядатиме адміністративні справи проти національних державних органів (наприклад, НБУ, НАБУ, НАЗК) суддями, які пройшли належну перевірку на професійну компетентність та доброчесність».

Як зазначається у Меморандумі про економічну та фінансову політику, після розпуску Окружного адміністративного суду Києва в грудні 2022 року Україна ухвалить закон про створення Вищого адміністративного суду України (з першою та апеляційною палатами), який розглядатиме адміністративні справи проти національних державних органів (наприклад, НБУ, НАБУ, НАЗК) з суддями, які пройшли належну перевірку на предмет професійної компетентності та доброчесності з вирішальним голосуванням незалежних експертів із міжнародним досвідом роботи в Громадській раді міжнародних експертів (ГРМЕ).

При цьому до компетенції нового суду (ВАСУ) потраплять справи, що належать до компетенції ліквідованого Окружного адміністративного суду Києва щодо оскарження актів національних державних органів, повноваження яких поширюються на всю територію України, на додаток до адміністративних справ проти процедур відбіркових комісій та зовнішніх ревізійних комісій із залученням незалежних експертів (таких як НАЗК, НАБУ та САП).

Таким чином, питання результатів конкурсів на посади до Вищої ради правосуддя, Служби дисциплінарних інспекторів, ВККС, НАБУ, САП, НАЗК тощо буде у компетенції нового суду – ВАСУ.

Аналогічно до його компетенції буде належати питання оскарження результатів аудиту НАБУ.

Також ми писали, що відповідно до вимог МВФ до вересня 2024 року має бути завершено зовнішній аудит НАБУ та до жовтня – прийнято зміни до КПК щодо строків досудового розслідування.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Рада директорів МВФ 28 червня завершила четвертий перегляд розширеної угоди в рамках Програми розширеного фінансування (EFF) для України, дозволивши виділити Україні близько 2,2 мільярда доларів США, які будуть спрямовані на підтримку бюджету. Погоджений документ, зокрема Лист про наміри і Меморандум про економічну та фінансову політику (MEFP) описують прогрес влади і визначають зобов’язання України до середини 2025 року.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд