Система контролю продуктів залишить недобросовісних бізнесменів без прибутку

10:45, 25 липня 2017
Впровадження ХАССП в Україні блокує нечистий на руку бізнес, який позбавить бізнесменів надприбутку.
Система контролю продуктів залишить недобросовісних бізнесменів без прибутку
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Недобросовісні українські виробники не зацікавлені у впровадженні ХАССП. Ця система контролю якості продуктів харчування позбавить нечистих на руку бізнесменів надприбутку. Про це стверджує виконавчий директор «Союзу споживачів України» Максим Несміянов, передає УНН.

«Система ХАССП дійсно ефективна. Вона передбачає, що сам виробник стежить на всіх стадіях за своєю продукцією, і стежить за тим, як вона реалізується. На кожному етапі є критичні точки, де повинен бути індикатор, який простежує якість безпеки продукції, але по факту у нас сам виробник не зацікавлений, щоб його вивели на чисту воду. Тут все пов'язано з грошима, система ХАССП дуже непогана, але вона може перекрити деяким підприємцям досить серйозні заробітки на фальсифікат. Система йде «коту під хвіст» завдяки присутності на ринку підприємств, які виробляють фальсифікат», — розповів експерт.

Максим Несміянов також наголосив на важливості участі контролюючих органів в процесі впровадження ХАССП.

«В Україні є виробники, які впровадили ХАССП. Є навіть супермаркети, потужності яких поступово перейшли на цю систему. Скажу вам з практики — там зміни видно максимум на 10%, тому що ніхто не контролює безпеку харчової продукції, а на ринку досить багато фальсифікату. А це завдання держави, що на сьогодні самоусунулася від контролю. Ось і маємо: новий фасад, тобто нове законодавство, а всередині — стара радянська «хрущовка»», — зазначив він.

«Практично в кожній області вже є підприємства харчової промисловості, які ввели міжнародну систему управління безпекою продуктів. Лідирує, напевно, Івано-Франківська область — там по системі ХАССП вже працюють близько 40% підприємств.

У Кіровоградській області цей відсоток сягає орієнтовно 25%. Найгірші показники — у Вінницькій (10%) і Волинській (менше 10%) областях. В Одеській області, якщо я не помиляюся, вже близько 40 підприємств працюють за новими правилами.

Звичайно, цей процес не може відбуватися швидко. Потрібні і фінанси, і навчання співробітників, і оновлення обладнання», — повідомив Максим Несміянов.

Довідка: ХАССП (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) — аналіз ризиків і критичні контрольні точки) — концепція, що передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку і управління небезпечними чинниками, що суттєво впливають на безпеку продукції.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду