В Україні планують посилити відповідальність за порушення у сфері донорської крові

20:07, 10 травня 2023
Проєкт закону пропонує внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за порушення у цій сфері, зазначив Михайло Радуцький.
В Україні планують посилити відповідальність за порушення у сфері донорської крові
Зображення: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянули урядовий законопроєкт № 9257 – «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері донорської крові та компонентів крові».

Як повідомив голова Комітету Михайло Радуцький, проєкт закону пропонує внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за порушення у цій сфері. 

«У вересні 2020 року Верховна Рада ухвалила системний комітетський закон № 931-IX «Про безпеку та якість донорської крові». Частково закон працює, але Уряд та профільне міністерство завершують затвердження підзаконних актів. Законопроєкт № 9257 – це реалізація положення комітетського закону та одночасно виконання плану заходів Угоди про євроінтеграцію, якою передбачено посилення санкцій за порушення законодавства у сфері донорства крові та її компонентів. Нагадаю, що наша країна взяла на себе зобов’язання встановити стандарти якості та безпеки забору, тестування, обробки, зберігання та розповсюдження крові людини.  

Під час розгляду документу виникла дискусія щодо терміну, коли закон почне діяти. МОЗ пропонує встановити «через рік після закінчення воєнного стану». На мою думку, доречнішим буде формулювання «до кінця воєнного стану, але не пізніше конкретної дати». Домовилися із МОЗ та Мінфіном визначити, з якого року ми можемо посилювати відповідальність. Адже потрібно врахувати те, що під час війни донорська кров необхідна нашим пораненим захисникам, тому реформування системи має проходити поступово. 

Відзначу, що головний комітет із опрацювання законопроєкту № 9257 – Комітет з питань правоохоронної діяльності. Прийняли рішення надіслати колегам наші рекомендації щодо подальшого розгляду документу», - розповів Радуцький.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України