В Украине планируют усилить ответственность за нарушения в сфере донорской крови

20:07, 10 мая 2023
Проект закона предлагает внести изменения в Кодекс об административных правонарушениях и Уголовный кодекс Украины, усилив ответственность за нарушения в этой сфере, отметил Михаил Радуцкий.
В Украине планируют усилить ответственность за нарушения в сфере донорской крови
Изображение: freepik.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На заседании Комитета Верховной Рады Украины по вопросам здоровья нации, медицинской помощи и медицинского страхования был рассмотрен правительственный законопроект № 9257 – «Проект Закона о внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины об усилении ответственности за нарушение законодательства в сфере донорской крови и компонентов крови».

Как сообщил глава Комитета Михаил Радуцкий, проект закона предлагает внести изменения в Кодекс об административных правонарушениях и Уголовный кодекс Украины, усилив ответственность за нарушения в этой сфере.

«У вересні 2020 року Верховна Рада ухвалила системний комітетський закон № 931-IX «Про безпеку та якість донорської крові». Частково закон працює, але Уряд та профільне міністерство завершують затвердження підзаконних актів. Законопроєкт № 9257 – це реалізація положення комітетського закону та одночасно виконання плану заходів Угоди про євроінтеграцію, якою передбачено посилення санкцій за порушення законодавства у сфері донорства крові та її компонентів. Нагадаю, що наша країна взяла на себе зобов’язання встановити стандарти якості та безпеки забору, тестування, обробки, зберігання та розповсюдження крові людини.  

Під час розгляду документу виникла дискусія щодо терміну, коли закон почне діяти. МОЗ пропонує встановити «через рік після закінчення воєнного стану». На мою думку, доречнішим буде формулювання «до кінця воєнного стану, але не пізніше конкретної дати». Домовилися із МОЗ та Мінфіном визначити, з якого року ми можемо посилювати відповідальність. Адже потрібно врахувати те, що під час війни донорська кров необхідна нашим пораненим захисникам, тому реформування системи має проходити поступово. 

Відзначу, що головний комітет із опрацювання законопроєкту № 9257 – Комітет з питань правоохоронної діяльності. Прийняли рішення надіслати колегам наші рекомендації щодо подальшого розгляду документу», - рассказал Радуцкий.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва