Пральні машини, бойлери, душові кабіни: у селі на Полтавщині місцеву школу перетворили у будинок для переселенців

14:00, 7 червня 2023
Сільська громада Артелярщини хоче перетворити місцеву школу на соціальний будинок для шукачів притулку.
Пральні машини, бойлери, душові кабіни: у селі на Полтавщині місцеву школу перетворили у будинок для переселенців
Фото: tsn.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У селі Артелярщина, що на Полтавщині жителі радо приймають переселенців та планують спеціально для них перетворити місцеву школу на соціальне житло. Про це йдеться у матеріалі ТСН.

У Артелярщині до війни проживало всього 400 осіб. За останні 20 років ніхто тут не селився, люди тільки виїжджали звідси, кажуть місцеві селяни.

Тепер до сільської громади приєдналося майже пів сотні мешканців – усі вони переселенці з регіонів, наближених до кордонів з рф чи ліній фронту.

Рік тому, коли люди, тікаючи від війни, знаходили прихисток на Полтавщині, їх почали розміщувати у школі, яка тоді не була пристосованою для проживання.

До війни у школі навчалося всього 12 дітей, але потім першачків перевели на дистанційне навчання, а старшокласники почали їздити у сусіднє село.

Будівля стояла покинута, допоки там не організували помешкання для шукачів притулку.

 

«Все село, в кого, що було, люди зносили все – ліжка, одяг, продукти і овочі, все, все, мед, олію… Люди настільки співчували», – розповідають місцеві.

Нині у школі живе вже 18 родин.

У кабінеті української мови та літератури для них влаштували спальню. У їдальні працюють два шкільних кухарі, які готують для переселенців.

За гроші благодійників школу переобладнали і вона стала схожа на житло: поставили пральні машини, бойлери та душові кабіни. На другому поверсі школи замінили усі труби, поставили батареї, оновили котельню.

Селяни кажуть, що школа все більше стає схожою на гуртожиток. Тут вже знайшли прихисток пів сотні українців, чиї села чи міста під окупацією або на лінії фронту. Половина переселенців – це люди, які у похилому віці залишилися на самоті, на вулиці, і без жодних засобів для існування.

У цьому селі готові школу повністю переробити під соціальний будинок, щоб люди, яким немає куди повертатися, змогли розпочати тут життя з нуля.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді