Держава не знає нічого про майже 1 млн чоловіків призовного віку, – Дмитро Наталуха

16:27, 4 липня 2024
Майже 1 млн чоловіків призовного віку поза реєстрами, влада шукає вирішення проблеми.
Держава не знає нічого про майже 1 млн чоловіків призовного віку, – Дмитро Наталуха
Джерело фото: daily
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Майже мільйон чоловіків призовного віку в Україні не мають офіційного статусу, що включає роботу, навчання або інвалідність, заявив голова комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха в інтерв'ю для «Громадського радіо».

«Як працювала мобілізація? Вона працювала переважно по офіційних реєстрах. Тобто в процесі аналізу мобілізаційного резерву й потенціалу ми виявили, наприклад, що трошки менше мільйона чоловіків призовного віку — це люди, про яких держава не знає нічого, крім ідентифікаційного коду», — пояснив Наталуха.

За його словами, деякі з цих осіб ніяк не фігурують у реєстрах підприємців чи найманих працівників, а деякі навмисно звільняються, щоб уникнути уваги держави.

Наталуха переконаний, що впровадження економічного бронювання може допомогти вирішити цю проблему.

«Відсутність цього інструментарію (економічного бронювання, — ред.) має свій ефект і на ринок. За офіційно непідтвердженими даними, щоденно щонайменше 200 чоловіків призовного віку здійснюють спробу залишити країну. Щоденно. Не кажучи вже про кількість звільнень із робочих місць для того, щоб працювати неофіційно і не «світитися» у реєстрах. Це деморалізація реального сектору економіки. Вона має негативні наслідки», - наголосив політик.

Раніше ми писали, що народні депутати пропонують прибрати ризики мобілізації чоловіків до 25 років.

Нагалаємо, народний депутат від фракції «Голос» Роман Лозинський заявляв, що зниження призовного віку з 27 до 25 років може стати не останньою зміною.

Додамо, заступник командира 3-ї ОШБр Родіон Кудряшов вважає, що мобілізаційний вік необхідно понизити до 21 року і розробити державні програми підготовки до служби учнів та студентів

Крім того, про те, що мобілізація в нашій державі повинна починатися з 20 років, зазначав ветеран АТО та очільник волонтерського фонду «Повернись живим» Тарас Чмут. Під час інтерв'ю УП він зауважив, що «…на мою думку, мобілізація має відбуватися з 20 років уже. Ми занадто багато втратили часу… 25 років —  о'кей, але вже пізно. Нам треба приймати непопулярні рішення, або в майбутньому нас чекатимуть ще більші проблеми».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ольга Дьоміна
    Ольга Дьоміна
    екс-секретар судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
  • Павло Вовк
    Павло Вовк
    голова Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Олександр Пасенюк
    Олександр Пасенюк
    суддя Конституційного Суду України у 2011-2016 рр., Президент ГО «Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів»
  • Юлія Войтенко
    Юлія Войтенко
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Тетяна Невідома
    Тетяна Невідома
    член Ради суддів України, суддя Київського апеляційного суду