АРССУ надала висновок щодо законопроекту про врегулювання питання оплати праці працівників судів

12:43, 15 февраля 2022
Асоціація підтримує запропонований законодавчий порядок визначення мінімального посадового окладу працівників апаратів судів та застосування регіональних коефіцієнтів.
АРССУ надала висновок щодо законопроекту про врегулювання питання оплати праці працівників судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України надала висновок щодо Проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та інших законодавчих актів України щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів» від 16 листопада 2021 року за реєстраційним № 6311. Про це йдеться на Facebook-сторінці АРССУ.

«Проектом Закону пропонується забезпечити конкурентоспроможність заробітної плати працівників судів шляхом запровадження єдиних підходів до розрахунку розмірів посадових окладів працівників апаратів судів із прив’язкою їх до розміру посадового окладу судді у відсотковому співвідношенні.

Асоціація не раз наголошувала, що критичне недофінансування судової гілки влади у останні роки негативно впливає на доступ громадян до правосуддя, підриває фундамент незалежності суду.

Розуміючи негативні наслідки недофінансування судової гілки влади, в тому числі обмеження заробітної плати працівників апаратів судів, Асоціація зверталася до керівництва Верховної Ради України, голів парламентських депутатських фракцій та народних депутатів України з метою не допустити обмеження фінансування судової гілки влади України, оскільки це призведе до порушення гарантованого ст. 55 Конституції України права громадян на доступ до правосуддя, порушення процесуальних строків розгляду справ, що є додатковим фактором, який впливає на довіру суспільства до суду

Асоціація вітає ініціативу народних депутатів України врегулювати питання оплати праці працівників судів, адже збереження кадрового потенціалу апаратів судів можливе за умови забезпечення конкурентоспроможною заробітною платою їхніх працівників, належний рівень якої дасть змогу не лише сформувати, а й утримувати висококваліфікований штат суду, спроможний організовувати та забезпечити відправлення правосуддя.

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України підтримує запропонований законодавчий порядок визначення мінімального посадового окладу працівників апаратів судів та застосування регіональних коефіцієнтів, аналогічний тому, що застосовується до суддівської винагороди, оскільки такі виплати будуть передбачені у Законі України про Державний бюджет України на відповідний рік і будуть захищеними гарантованими виплатами.

Асоціація погоджується з тим, що визначення розміру оплати праці у профільному спеціальному законі та співвіднесення розміру посадових окладів державних службовців апарату суду та працівників патронатної служби з розміром посадового окладу судді місцевого суду сприятиме забезпеченню належної оплати праці працівників та посиленню незалежності судової влади.

Висновок вже направлено до Комітету Верховної Ради з питань правової політики», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП затвердила консультативний висновок щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Заворотна
    Оксана Заворотна
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області