Рассмотрение Апелляционной палатой ВАКС жалобы Всеволода Князева на содержание под стражей, ФОТОРЕПОРТАЖ

17:04, 31 мая 2023
Экс-главу Верховного Суда Всеволода Князева подозревают в получении взятки.
Рассмотрение Апелляционной палатой ВАКС жалобы Всеволода Князева на содержание под стражей, ФОТОРЕПОРТАЖ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Апелляционная палата Высшего антикоррупционного рассматривает апелляционные жалобы защиты подозреваемого в получении взятки в 2,7 миллиона долларов бывшего председателя Верховного Суда Князева на решение ВАКС о заключении его под стражу с альтернативой внесения залога более чем в 100 миллионов гривен. «Судебно-юридическая газета» ведет текстовую трансляцию заседания суда.


16:39 Розгляд апеляційних скарг захисту Всеволода Князева тимчасово буде продовжено у закритому режимі, оскільки буде,  зокрема заслухано інформацію щодо його діагнозу та нарад суддів.


16:35 ексголова Верховного Суду Всеволод Князев попросив суд в разі визначення застави зменшити її розмір до щонайбільше  300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.


16:10 Адвокат Князева Олександр Готін зазначає, що документування Національним антикорупційним бюро приватних розмов за участі фігурантів справи, зокрема ексголови Верховного Суду, є незаконними, оскільки, за його словами «агент НАБУ», який брав участь у слідчій дії не був належним чином оформленим.


15.32 Князев заявив що передав правоохоронцям пароль до телефону і відкинув закид, що користувався ним не повідомляючи детектива під час обшуку.

Він додав, що під час обшуку добровільно передав код від сейфу. Стосовно ризиків ухилення від правосуддя, то, на думку Князева, вони є мінімальними і тому розмір застави слід зменшити. До того ж, колишній голова Верховного Суду підтвердив, що депозитний рахунок було арештовано.


15:12 Підозрюваний колишній голова Верховного Суду Всеволод Князев підтримав позицію свого захисника стосовно апеляційних скарг. Він також додав, що голосував проти винесення рішення у справі, в якій йому інкримінують отримання хабаря.


14:51 Адвокат Іван Староста попросив застосувати до ексголови Верховного Суду Всеволода Князева запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Він вважає такий захід достатнім для запобігання ризикам переховування підозрюваного від слідства. Староста додав, що наразі Князев не має можливості переховуватися в Україні.


14:45 Захисник також вважає необґрунтованим запобіжний захід, обраний для Князева. Він зазначив, що закордонний паспорт колишнього голови Верховного Суду перебуває у НАБУ. Крім цього захист відкинув вплив на Вищу раду правосуддя, зазначивши, що під час засідання ВРП його члени наголошували, що в них з Князевим виключно службові відносини.

Іван Староста також відкинув твердження обвинувачення про можливу втечу Князева в РФ чи на тимчасово окуповану територію, зазначивши, що колишній очільник ВС боровся з колабораціонізмом.

Захисник також повідомив, що Всеволод Князев з 17 травня перебуває у відпустці.


14:25 Адвокат додає, що дії Всеволода Князева не можна кваліфікувати за статтею 368 Кримінального кодексу, "оскільки ті дії за які надавалася неправомірна вигода не входили до компетенції ні як голови Верховного Суду ні судді".

Він додає, що від дій Князева остаточне рішення у справі, за рішення в якій йому інкримінують отримання хабара, не залежало, бо його ухвалює колегіальний орган.


14:12 Адвокат Князева Іван Староста озвучив окремі доводи апеляційної скарги захисників колишнього голови Верховного Суду. Він вважає, що клопотання про обрання запобіжного захисту не відповідає статті 184 Кримінального процесуального кодексу (регулює вимоги до клопотання про обрання запобіжного заходу).

Крім цього акцентує увагу клопотання було подано до суду до  дозволу Вищої ради правосуддя. Також на  думку захисника обвинувачення є неконкретним, що «позбавляє сторону захисту реагувати належним чином».

Староста додав, що в повідомленні про підозру міститься виключно твердження про те, що у Князева був умисел на створення організованої злочинної групи без посилання на факти. Також немає документу, який підтверджує, що до злочинної групи входили судді Верховного Суду.

«Немає жодного документу, який свідчить,що Князев керував групою»,- зазначив Староста.


13:54 Захист Князева попросив Апеляційну палату ВАКС надати тимчасовий доступ щодо стану та руху коштів по рахунках ексочільника Верховного Суду та його дружини. Однак суд відмовив йому у його задоволенні, оскільки реалізація потребує тривалого часу, а суддя-учасник колегії Дмитро Михайленко зауважив, звертаючись до захисту Князева, що для реалізації тимчасового доступу потрібні місяці "і увесь час Ваш підзахисний буде перебувати під вартою".


13:50 Адвокат Князева Іван Староста повідомив, що Князева не має можливість внести заставу у розмірі, визначеному Вищим антикорупційним судом, оскільки його депозитний рахунок було арештовано.


13:44. Захисник Князєва попросив долучити характеристику екс-голові ВС з місця роботи. Цю характеристику Всеволоду Князєву надав голова Касаційного адміністративного суду у складі ВС Михайло Смокович. Нагадаємо, що Князєв до того, як стати головою ВС, був суддею Касаційного адмінсуду.


 13:37. Суд дозволив ексголові Верховного Суду Всеволоду Князеву перебувати поруч з захисниками під час судового розгляду.


13:35. Суддя— учасник колегії Дмитро Михайленко повідомив, що його помічник бере участь у конкурсі до Вищої кваліфікаційної комісії суддів і додав, що познайомився з Князевим на науково-практичній конференції у 2019 році. Водночас суддя зазначив, що з 31 травня 2019 року жодного разу не зустрічався з суддею Верховного Суду Князевим В.С. Учасники процесу на цій підставі вирішили не заявляти відвід судді.

 

Автор: Ярослав Конощук

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки