Чи можна оформити лікарняний у лікаря-ФОП

12:14, 5 апреля 2019
У Міністерстві охорони здоров’я України роз’яснили, яким чином отримати лікарняний у лікаря, що працює як ФОП
Чи можна оформити лікарняний у лікаря-ФОП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Міністерстві охорони здоров'я України оприлюднили роз’яснення, яким чином отримати лікарняний у лікаря, що працює як ФОП. На сайті Міністерства 27 березня з’явилось повідомлення, в якому детально описаний порядок видачі приватними лікарями таких документів. Зокрема, можна виділити декілька основних аспектів:

  • Лікар-ФОП, який має ліцензію МОЗ України на надання медичних послуг, є таким самим лікуючим лікарем, як і лікарі, що працюють у державних та недержавних закладах охорони здоров’я. Перевірити відповідні ліцензії на медичну практику пацієнт може за посиланням на офіційному порталі МОЗ.
  • Приватні лікарі мають право видавати пацієнтам листки непрацездатності. У п. 1.4.5 наказу МОЗ України №455 від 13.11.2001, згідно зі змінами від 06.12.2011, вказано, що право видачі листків непрацездатності надається, зокрема, «лікуючим лікарям закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності та лікарям, що провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи-підприємці».
  • Лікар може надавати такий листок на строк до 5 календарних днів з наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 10 календарних днів. Це правило стосується як лікаря-ФОП, так і того, який працює у комунальному закладі, і лікаря з приватної клініки, яка має акредитацію.
  • Безпосередньо лікар-ФОП самостійно може продовжувати дію лікарняного максимум до 10 днів. Проте він може домовитися про співпрацю із закладом охорони здоров’я, що надає первинну медичну допомогу, де є відділення, завідуючий і можливість сформувати ЛКК.
  • Лікарям-ФОПам не потрібна спеціальна державна акредитація для виписування листків непрацездатності.

До кінця року видача листків непрацездатності буде переведена в електронну форму і буде здійснюватись через електронну систему охорони здоров’я. Лікарі-ФОПи матимуть можливість працювати з нею на рівні із закладами охорони здоров’я.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, як пацієнту оскаржити неправомірні дії медиків і отримати відшкодування.

Також ми розповідали, як працює новий електронний сервіс eHealth.

 

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду