Електронні медичні картки замість паперових: як працює електронний сервіс eHealth

08:00, 14 марта 2019
З початку березня запрацював електронний сервіс eHealth.
Електронні медичні картки замість паперових: як працює електронний сервіс eHealth
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В  офісі реформ Кабінету міністрів України повідомили, що з початку березня запрацював ще один електронний сервіс для громадян — запущено процес ведення електронних медичних карток в системі eHealth.

Відтепер сімейні лікарі, терапевти і педіатри медзакладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я та мають контракт з Національною службою здоров'я України, зможуть вести електроні медичні записи. Як повідомляється, наразі таких закладів у же 1216.

Користуватися системою досить просто: досить перейти за посланням Medics та створити свою власну електронну медичну картку. Для того, щоб необхідна інформація фіксувалася в електронній системі охорони здоров’я, необхідно обрати свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра та підписати з ним декларацію. Ніяких додаткових реєстрацій не потрібно.

Заступник міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк зазначив: «Я був у різних країнах і бачив їхні електронні картки. Часто вони насправді є електронною копією традиційної паперової картки. У нас буде інакше. Наші медичні записи будуть мінімалістичні, організовані навколо людини й спрямовані на спрощення життя лікарів та пацієнтів».

У МОЗ з розумінням поставилися до процесу переходу медиків на електронні записи, тому повний перехід відбудеться не відразу, враховуючи  складність цього процесу, особливо для лікарів, які працюють вже понад 10 років. Для того, щоб лікарі звикли, змогли знайти прогалини в системі, зробити допустимі помилки, а розробники — врахувати всі результати випробувань та внести покращення, наразі медична онлайн-картка працюватиме в тестовому режимі.

Як повідомляють у МОЗ, вже з квітня почне працювати новий електронний сервіс — онлайн-рецепт під назвою «Доступні ліки». І зі слів П. Ковтонюка, вже досить скоро ведення електронних карток стане обов'язковою умовою роботи з Національною службою здоров'я.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» розповідала, як може змінитися «швидка» та що саме українцям слід знати про реформу екстреної медичної допомоги.

Також ми писали про основні аспекти та питання щодо лікування українців в іноземних клініках.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва