Лікування українців в іноземних клініках: проект постанови Кабміну

17:07, 29 января 2019
Мінохоронздоров’я ініціює спрощення процедури виїзду українців на лікування за кордоном.
Лікування українців в іноземних клініках: проект постанови Кабміну
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Лікування за державний кошт українців із захворюваннями, які поки неможливо вилікувати в Україні, вирішено спростити.

З цією метою Міністерство охорони здоров’я України розробило проект постанови Кабінету міністрів України «Про внесення змін до Порядку направлення громадян України для лікування за кордон».

По суті документа

Проект передбачає внесення зміни до Порядку направлення громадян України для лікування за кордон, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 27 грудня 2017 р. №1079.

Метою проекту є зменшення проміжку часу між зверненням громадянина та його направленням на лікування в іноземну клініку та оплатою послуг. Одночасно планується введення чітких часових регламентів для кожного етапу процесу та затвердження форм документів, які удосконалять як процедуру направлення, так і можливість для громадянина обрати спосіб отримання інформації.

Також запроваджується форма виписки закладу охорони здоров’я обласного рівня та врегульовується питання повної або часткової оплати лікування громадянина за кордоном за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб.

Що зміниться для пацієнтів

Українці, яким не може допомогти вітчизняна медицина, отримають можливість більш оперативно, аніж це було раніше, вирішити питання лікування у закордонних клініках.

Уся процедура має стати більш швидкою і прозорою для пацієнта, а кожен етап проходження документів можна буде контролювати на офіційному  веб-сайті МОЗ України.

Які очікування

Затвердження проекту нормативного акта дозволить удосконалити та прискорити процедуру відправлення громадян України за кордон для лікування в іноземних клініках. Також реалізація положень проекту запобігатиме зловживанням і забезпечить обґрунтованість та правомірність прийнятих рішень Комісією МОЗ України з питань направлення за кордон для лікування. Також вводиться форма медичного висновку закладу охорони здоров’я обласного рівня та урегульовується питання співоплати з благодійними фондами, іншими організаціями та фізичними особами.

Для довідки

2018 року лікування в клініках Білорусі, Туреччини, Індії, Польщі, Італії, Німеччини, Ізраїлю, Литви та  Фінляндії пройшли 278 українців, серед них 37 дітей. Пацієнтам найчастіше проводили трансплантації кісткового мозку (110 випадків, серед яких 28 дітей) і нирок (104 випадки, серед яких 4 дитини). Також здійснювали трансплантації одночасно нирки і підшлункової, трансплантували печінку, легені, серце і одночасно серце й легені, також проводили інші види лікування.  

Усього за бюджетною програмою «Лікування громадян України за кордоном» 2018 року використано понад 653 млн грн.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді