Як скоро адмінпослуги надаватимуться в 10 разів швидше

12:32, 24 мая 2019
Коли почнеться повноцінне впровадження системи «Вулик» в українських ЦНАПах.
Як скоро адмінпослуги надаватимуться в 10 разів швидше
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Центри надання адміністративних послуг, більш відомі як ЦНАПи, стали для українців своєрідним відкриттям та приємною несподіванкою. Замість купи незрозумілих дверей — прозорі віконця, замість хаотичної черги — електронна, по талончиках, та ще й усі документи можна відразу подавати в одне місце. Та все ж бюрократичні процеси у нашій країні й досі мають тенденцію впливати на час вирішення питання. Саме для максимально швидкого та зручного надання послуг і була створена система «Вулик».

Ця система створена для підвищення доступності та якості надання адміністративних послуг ЦНАПами, вона має зберігати і захищати інформацію. Через перехід на електронний документообіг та спрощений доступ до даних державних реєстрів продуктивність і швидкість роботи ЦНАПів має значно зрости. Інформаційна система «Вулик» відрізняється від своїх аналогів доступом до публічних реєстрів та обміну даних в онлайн-режимі через систему «Трембіта». Це дозволить прискорити процес надання адміністративних послуг для громадян та юридичних осіб у 10 разів.

Так само, як і «Трембіта», інформаційна система «Вулик» впроваджується Академією електронного управління (Естонія) у співпраці з Державним агентством з питань електронного урядування України в рамках проекту програми підтримки ULEAD з Європою/ULEAD with Europe#EGOV4UKRAINEНещодавно у Державному агентстві з питань е-врядування повідомили, що наразі закінчилась її тестова експлуатація. Тестування проводилось у 10 пілотних ЦНАПах, що були обрані шляхом відкритих конкурсів у різних областях України. Наразі Агентством уже здійснюються організаційні заходи щодо широкого впровадження інформаційної системи. Фахівці пообіцяли, що першими до «Вулика» будуть підключені ЦНАПи, в яких здійснювалось його пілотування.

Сьогодні в Україні працює понад 760 ЦНАПів, при цьому майже 85% з них не мають інформаційної системи. Саме цим ЦНАПам і може стати в нагоді «Вулик». При цьому приєднання до системи все ще залишається добровільним та безкоштовним.

Яке довгострокове майбутнє «Вулика», наразі не дуже зрозуміло, але з контексту виступу Президента Володимира Зеленського на іForum можна зробити висновок, що кроки в електронне майбутнє України він та його команда однозначно мають підтримати.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала розгорнутий матеріал щодо того, коли ж в Україні запрацює електронна система обміну даними.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду