Президент Зеленський планує скасувати адвокатську монополію: які причини

14:57, 29 августа 2019
У Верховній Раді зареєстровано законопроект Президента про скасування адвокатської монополії.
Президент Зеленський планує скасувати адвокатську монополію: які причини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 серпня, в день першого засідання Верховної Ради 9-го скликання, Президент Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії).

Справа в тому, що починаючи з 1 січня 2020 року держоргани не зможуть самостійно представляти свої інтереси в судах, а посадові особи, які наразі здійснюють представництво на підставі довіреності, будуть позбавлені таких повноважень.

Відповідно до Конституції України представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах здійснюватиметься виключно прокурором або адвокатами, а штатні юристи втратять свої повноваження на представництво, за винятком малозначних справ та випадків самопредставництва юридичної особи.

«Скасувавши "монополію адвокатури" на представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування, штатні юристи продовжать виконувати свої функції щодо представництва в суді», — зазначали в своїй статті державні експерти експертної групи з доступу до правосуддя Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Мін'юсту Юрій Сверба, Сергій Гавриленко та Юлія Навроцька.

«Бюджет держоргану на рік не "гумовий" — він не передбачає окремої статті витрат на представництво інтересів в суді, а, отже, на питання "де взяти кошти на судовий збір?", "хто заплатить за поштові відправлення?", "як доїхати до суду, який знаходиться в іншому місті/області?" бухгалтерія має відповідати коштами фонду економії оплати праці (якщо такі є).

А тепер уявіть собі, який колапс очікує систему з 1 січня 2020 року, коли треба буде оплачувати кожен "процесуальний" рух адвоката, а їх кількість неможливо буде заздалегідь передбачити.

За найскромнішими підрахунками тільки в Мін’юсті і дотичних до нього установах щорічно близько 13 тисяч судових справ. Якщо ж провести аналогію з середньою сумою оплати послуг адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу, то для представництва інтересів в такій кількості справ необхідний бюджет, як мінімум, в 40 мільйонів гривень!

А в Україні лише на центральному рівні: КМУ (підпорядковано 13 органів), 19 міністерств (сумарно підпорядковано 37 органів), 24 служби, 14 агентств, 4 інспекції, 7 ЦОВВ зі спец. статусом, 4 колегіальні органи, 3 інших ЦОВВ та 27 обласних державних адміністрацій. А якщо говорити про місцевий рівень, то це — сотні ОТГ, райдержадміністрації та територіальні представництва органів державної влади, міські та районні ради. Абсолютна цифра вищевказаних юридичних осіб сягатиме кількох тисяч, і кожна з них потребуватиме юридичних послуг по представництву інтересів в суді саме від адвоката», — підкреслили експерти.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва