Викривач матиме право на винагороду у 10% від предмета злочину

19:10, 9 октября 2019
9 жовтня Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики закінчив розглядати правки до законопроекту №1010 про захист викривачів.
Викривач матиме право на винагороду у 10% від предмета злочину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

9 жовтня відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, який розглянув правки до другого читання законопроекту №1010 про захист викривачів.

Документом пропонується внести зміни до Закону «Про запобігання корупції» з приводу визначення правового статусу викривачів корупції, їх прав і гарантій захисту; забезпечення умов для розкриття інформації про корупцію; унормування порядку розкриття викривачем корупції інформації; звільнення від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення; забезпечення держзахисту викривачів корупції, зокрема захисту їх трудових прав.

Під час засідання антикорупційного парламентського комітету було узгоджено, що викривач матиме право на винагороду у 10% від предмета злочину або завданих державі збитків, якщо повідомлена інформація сприяла доказуванню злочину.

Також народні обранці уточнили умови, за яких повинна бути отримана така інформація, а саме у зв’язку з трудовою, господарською, науковою діяльністю тощо.

Дискусію викликала поправка, яка визначає, що для повідомлення інформації з обмеженим доступом (крім тієї, яка містить державну таємницю) викривач може використовувати зовнішні канали повідомлення інформації. Втім, не зазначається перелік назв конкретних законів, які встановлюють звільнення викривача від відповідальності.

Окрім того, розширено можливості для викривача користуватися усіма видами правової допомоги, залучати адвоката для захисту прав та представництва своїх інтересів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки