Депутати пропонують скорочену процедуру оскарження актів органів місцевого самоврядування

12:50, 22 октября 2019
Поданий законопроект передбачає спеціальну процедуру розгляду в суді адміністративної юрисдикції.
Депутати пропонують скорочену процедуру оскарження актів органів місцевого самоврядування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 жовтня народні депутати (Третьякова Г.М., Безгін В.Ю., Гривко С.Д., Білозір Л.М.) подали на розгляд до Верховної Ради проект закону №2282 про внесення змін до деяких законів України щодо створення інституційного механізму здійснення громадського контролю за діяльністю органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

На думку народних депутатів, відсутність достатніх повноважень та місцями неефективність правоохоронної системи, зокрема органів прокуратури, призвела до того, що органи місцевого самоврядування та їх посадові особи неякісно, а часто в протизаконний (корупційний) спосіб, без попередньої публікації та обговорення проектів рішень з громадськістю, комісіями відповідних рад та на погоджувальних радах, без попереднього внесення в порядок денний, розпоряджаються землями територіальної громади, доходами та видатками місцевого бюджету, приймають рішення у сфері містобудування та видають містобудівні умови та обмеження, які не задовольняють публічні інтереси територіальної громади та не направлені на розвиток інфраструктури, а напроти — знищують архітектурно-історичні ареали населених місць, історичні пам’ятки, призводять до незаконної забудови рекреаційних та оздоровчих земель, узбережжя річок, озер та морів тощо.

Законопроектом пропонується:

1. У базовому законі — Законі України «Про місцеве самоврядування в України» додати статтю 21 прим. 1, якою:

  • сформулювати юридичне визначення інституту громадського контролю за органами місцевого самоврядування;
  • встановити суб’єктів здійснення такого контролю;
  • прописати їх правовий статус (правосуб’єктність);
  • передбачити інструменти для здійснення такого громадського контролю та можливості вжиття заходів реагування (за необхідності).

2. У Кодексі адміністративного судочинства передбачити окрему (скорочену) процедуру розгляду позовних заяв від суб’єктів здійснення громадського контролю про скасування рішень органів місцевого самоврядування з мотивів невідповідності таких рішень Конституції та (або) законам України, відповідно до якої передбачається:

  • оскарження актів органів місцевого самоврядування розглядається судом у межах скорочених строків;
  • можливість оскаржити таке рішення протягом усього строку чинності такого рішення у зв’язку з тим, що норми законів чи Конституція України можуть змінитись, і потенційно після цього акти органів місцевого самоврядування можуть не відповідати їм;
  • встановити повноваження для суду: визнати акт протиправним, скасувати такий акт повністю або частково, зобов’язати відповідних посадових осіб органів місцевого самоврядування;
  • рішення суду виконується негайно, проте це не позбавляє можливості подавати апеляційну скаргу в межах загальної процедури, передбаченої Кодексом адміністративного судочинства України.

3. У Законі України «Про судовий збір» передбачити можливість для громадян, які здійснюватимуть громадський контроль та реагуватимуть на можливі порушення законодавства органами місцевого самоврядування у формі звернення до суду, клопотати перед судом про відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати.

4. Внести до законодавства інші корективи техніко-юридичного характеру для забезпечення практичної імплементації законопроекту.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала відео про те, як ухвалювали законопроект 1008.

Також ми писали, що перші тести прокурори складатимуть вже 23 жовтня.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва