Нардепи внесли законопроект щодо підготовки кадрів до Нацполіції

18:11, 4 ноября 2019
Також пропонується розширити визначення поняття «поліцейський».
Нардепи внесли законопроект щодо підготовки кадрів до Нацполіції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

30 жовтня народні депутати від фракції «Слуга народу» (Бакумов О.С., Кінзбурська В.О., Одарченко А.М. та ін.) подали законопроект 2349 про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» щодо вдосконалення діяльності закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання.

Як зазначають автори законопроекту, наразі у законодавстві, що регулює діяльність Нацполіції, наявні певні нормативні прогалини, які потребують термінової оптимізації положень чинного закону України про Національну поліцію в частині уточнення правового статусу постійного та перемінного складу ЗВО МВС, що має спеціальні звання поліцейських, чіткого визначення підстав та умов проходження ними служби, отримання спеціальних звань, особливостей фінансового та соціального забезпечення, оскільки такі особи частково обмежені у реалізації своїх прав з урахуванням особливостей служби в поліції, які визначені та гарантовані Конституцією України та чинним законодавством держави.

Зокрема, нардепи пропонують розширити поняття «поліцейський», зазначивши, що ним вважається також і особа, зарахована до закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання, що здійснює підготовку поліцейських на посаду курсанта, слухача денної форми навчання, або є відрядженим для проходження служби у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання.

Законопроектом виключається така підстава неможливості перебування в статусі поліцейського, як припинення кримінального провадження з нереабілітуючих підстав. Як причину такої зміни депутати привели те, що чинний КПКУ не містить поняття «реабілітуючих/нереабілітуючих» підстав та, відповідно, їх переліку, і це може штучним чином обмежувати права і свободи поліцейського.

Також народні депутати пропонують певні норми щодо затвердження Кабміном переліку посад, які можуть бути заміщені поліцейськими, та граничних спеціальних звань за цими посадами в державних органах, підприємствах, установах, організаціях. Затвердження переліку таких посад у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, покладається на МВС.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, за що проголосували депутати у минулому місяці.

Також ми інформували, що Зеленський підписав закон про судову реформу.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду