Обмеження щодо оплати праці та відпусток осіб, які займають політичні посади: оприлюднено законопроект

11:50, 7 февраля 2020
Законопроект пропонує встановити відповідальність за отримання доходів не за основним місцем роботи особами, які займають політичні посади.
Обмеження щодо оплати праці та відпусток осіб, які займають політичні посади: оприлюднено законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проект закону 2828 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення обмежень в оплаті праці та відпусток осіб, які займають політичні посади, і відповідальності за отримання ними доходів не за основним місцем роботи» було подано народними депутатами Галиною Третьяковою, Вадимом Струневичем та ін. (політична партія «Слуга народу»).

Законопроектом передбачається внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції», якими встановлюється категорія «особи, які займають політичні посади». До таких осіб пропонується віднести:

  • Президента України;
  • Прем’єр-міністра України;
  • членів Кабінету Міністрів України;
  • народних депутатів України.

Для них пропонується встановити додаткові обмеження, які полягають у забороні отримувати доходи від оплачуваної діяльності  не за основним місцем роботи, доходи від реалізації майнових прав інтелектуальної власності (у випадку, якщо вони перевищуватимуть 200 мінімальних зарплат на рік з одного джерела), дивіденди (від компанії, у якій політик володіє істотною участю), роялті, благодійну допомогу, матеріальну допомогу, виграші, призи.

У разі нарахування або отримання таких доходів на їхню користь, ці особи зобов’язані перерахувати їх на користь державного бюджету України та поінформувати про факт надходження цих доходів Національне агентство з питань запобігання корупції, яке здійснюватиме моніторинг і контроль виконання цього припису.

Проектом Закону пропонується внести зміни до законів «Про статус народного депутата України» та «Про Кабінет Міністрів України» щодо питання оплати праці для осіб, що обіймають політичні посади. Планується скоротити тривалість щорічної оплачуваної відпустки у міжсесійний період з 45 до 24 днів.

Крім того, ініціатори законопроекту пропонують встановити заборону юридичним особам брати участь у державних закупівлях, кінцевими вигодоодержувачами яких є особи, які займають політичні посади, або члени їх сімей.

Отже, Закон України «Про запобігання корупції» пропонується доповнити статтею 25-1 наступного змісту:

«Особам, які займають політичні посади, забороняється отримувати:

  • доходи від оплачуваної діяльності  не за основним місцем роботи (крім викладацької, наукової і творчої діяльності);
  • доходи від реалізації майнових прав інтелектуальної власності, розмір яких, отриманий з одного джерела протягом одного року, перевищує 200 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня цього року;
  • дивіденди, які виплачуються юридичною особою, в якій особа, яка займає політичну посаду,  володіє істотною участю;
  • роялті, благодійну допомогу, матеріальну допомогу, виграші, призи.

2. У разі нарахування (отримання) доходів, зазначених у частині першій цієї статті, на користь особи, яка підпадає під дане обмеження, вона зобов’язана перерахувати такі доходи на користь державного бюджету України та письмово поінформувати про даний факт Національне агентство протягом 30 днів з моменту, коли вона отримала або їй стало відомо про це нарахування. Порядок здійснення перерахунку таких доходів та інформування Національного агентства визначається Кабінетом Міністрів України.

Інформація про такі кошти публікується Національним агентством на власній веб-сторінці з зазначенням джерел походження цих коштів та підстав їх нарахування, прізвища, імені, по-батькові, а також посади особи (члена сім’ї особи), на користь якої вони надійшли. Такі кошти не відображаються у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

3. Виконання умов, визначених частиною другою цієї статті, звільняє осіб, які займають політичні посади, від адміністративної відповідальності встановленої статтею 172-4-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення».

Разом з тим пропонована стаття КУпАП 172-4-1 буде встановлювати санкції за порушення обмежень щодо отримання доходів не за основним місцем роботи.

«Порушення особою, яка займає політичну посаду, встановлених законом обмежень щодо отримання доходів не за основним місцем роботи, визначених статтею 25-1 Закону України «Про запобігання корупції», — тягне за собою накладення штрафу від п’яти тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією отриманого доходу не за основним місцем роботи».

Як зазначають ініціатори законопроекту: «Діюче українське законодавство забороняє суб’єктам, на яких поширюється дія закону «Про запобігання корупції» займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової і творчої діяльності), а також входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку.

На жаль, практика засвідчує, що дане обмеження не привело до очікуваних законодавцем наслідків, а ситуація конфлікту інтересів є превалюючою у діяльності осіб, що займають політичні посади (міністрів, народних депутатів, Президента України). Велика частина українських політиків, перебуваючи на державних посадах, фактично живуть за рахунок доходів від підприємницької діяльності, яку здійснюють належні їм юридичні особи».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати хочуть урізати зарплати урядовцям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва