Депутати хочуть урізати зарплату урядовцям

07:30, 3 февраля 2020
У Верховній Раді представники кількох депутатських фракцій зареєстрували законопроекти, які направлені на обмеження винагороди чиновникам.
Депутати хочуть урізати зарплату урядовцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді України представники кількох депутатських груп та фракцій зареєстрували законопроекти, які направлені на обмеження винагороди, зарплат і премій управлінців та чиновників.

Зокрема, група депутатів від «Європейської солідарності» на чолі з Іриною Геращенко внесла законопроект №2750 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо упорядкування умов грошового забезпечення окремих категорій осіб)». Депутати пропонують внести зміни до статті  14 Закону України «Про управління об’єктами державної власності», зокрема, встановивши, що:

  • максимальні посадові оклади керівників та членів наглядових рад державних підприємств у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій належать державі, відповідно до розміру прожиткового мінімуму (на 1.01.2020 він складає 2102 грн), встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року: керівник – 100 прожиткових мінімумів; перший заступник, заступник керівника – 85; член наглядової ради – 65;
  • розмір премії керівників, перших заступників і заступників керівників таких підприємств  не може перевищувати 10 % посадового окладу;
  • керівникам та членам наглядових рад державних підприємств виплачуються також доплати за вислугу років, за науковий ступінь та за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці. Розміри відповідних доплат установлюються Кабінетом Міністрів України (КМУ).
  • встановити  посадові оклади, відповідно до розміру прожиткового мінімуму: Прем’єр-міністра України, голови Державного бюро розслідувань (ДБР) – 12 прожиткових мінімумів; Першого віце-прем’єр-міністра України – 11,5; Віце-прем’єр-міністра України – 11, міністра - 10. Розмір щомісячної премії Прем’єр-міністра України, Першого віце-прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністрів України не може перевищувати 10 відсотків посадового окладу.
  • керівника центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом– 10,5; керівника іншого центрального органу виконавчої влади (крім міністерств) – 10; першого заступника, заступника міністра, першого заступника, заступника керівника іншого центрального органу виконавчої влади – 9,5; державного секретаря міністерства – 9. Розмір щомісячної премії не може перевищувати 10 відсотків посадового окладу.
  • посадовий оклад прокурора окружної прокуратури становить 10 прожиткових мінімумів. З 1 січня 2021 року посадовий оклад прокурора окружної прокуратури становить 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, з 1 січня 2022 року – 13. Розмір щомісячної премії Генерального прокурора, інших прокурорів не може становити більше 10 відсотків розміру суми його посадового окладу.

У свою чергу депутати від «Батьківщини» на чолі з Юлією Тимошенко внесли власний законопроект №2798 «Про внесення змін до Закону України "Про оплату праці" щодо обмеження максимального розміру заробітної плати керівників і працівників підприємств державного сектору економіки, державних службовців і працівників установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету».

Депутати пропонують доповнити Закон України «Про оплату праці» новою статтею 13-2. Нею хочуть обмежити максимальний розмір заробітної плати керівників і працівників підприємств державного сектору економіки, державних службовців і працівників установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету, він не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат (на 1.01.2020 мінімалка складає 4723 грн).

«Опозиційна платформа-За життя» теж внесла свій законопроект №2795 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері державного регулювання оплати праці в публічному секторі». Серед авторів значаться Віктор Медведчук, Наталія Королевська, Вадим Рабінович, Михайло Папієв та інші.

Законодавці пропонують внести такі зміни до Закону України «Про оплату праці» наступні зміни:

  • Мінімальний посадовий оклад встановити у розмірі, не меншому за мінімальну заробітну плату, встановлену для працездатних осіб на 1 січня календарного року;
  • Умови розміру оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються КМУ, а максимально допустимий розмір виплат особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування не повинен перевищувати десяти мінімальних посадових окладів (ставок) працівника основної професії.

Що спільного у цих законопроектів

Депутати пропонують, аби зарплата у Прем’єр-міністра становила від 25 до 47 тисяч тисяч грн. Для порівняння, у 2019 році середня заробітна плата (за чотири місяці) Олексія Гончарука  становила близько 60 тисяч грн. Для порівняння зарплата Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова  - 83 тисячі, при цьому варіювалася від 20 тисяч на початку призначення на посаду - до 223 тисяч у грудні.

Прогноз

Експерти прогнозують, що зважаючи на монобільшість «Слуги народу» у Верховній Раді України, дані законопроекти навряд будуть прийняті. Також треба врахувати, що міністри нарікали на малий розмір заробітних плат, тому суттєвого скорочення їх зарплат очікувати не варто. Тому це скоріше піар-хід партій, ніж реальна програма дій.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, хто має право виходити на пенсію достроково.

Крім того, писали про електронне пенсійне посвідчення: чим вигідне і як його отримати.

Також стало відомо, чому зростає пенсійний вік для жінок. Додамо, як обчислюється пенсійний вік для жінок.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді