ВС встановив, з якого моменту договір про вивезення побутових відходів є укладеним

12:15, 11 июня 2020
Договір про вивезення побутових відходів є укладеним з моменту, коли споживач акцептував пропозицію офертанта у формі конклюдентних дій.
ВС встановив, з якого моменту договір про вивезення побутових відходів є укладеним
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Договір про вивезення побутових відходів є укладеним з моменту, коли споживач акцептував пропозицію офертанта у формі конклюдентних дій та не висловив заперечень проти договору.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі Об’єднаної палати Касаційного цивільного суду у справі № 646/834/17.

Обставини справи

У даній справі встановлено, що ТОВ в якості пропозиції для підписання споживачами в газеті  від 27 листопада 2012 року опублікувало  публічний договір про надання послуг з вивезення побутових відходів.  

Пунктом 34 вказаного договору передбачено, що споживач із правилами надання послуг з вивезення побутових відходів та витягами із законодавства про відходи, санітарними нормами і правилами поводження з побутовими відходами та утримання території населених пунктів ознайомлений, оскільки вищевказані документи публікуються разом із договором в офіційному друкованому засобі масової інформації Харківської міської ради – газеті  «Харьковские известия».

В той же час, особа, яка є споживачем послуг, які надає позивач, не здійснила оплату послуг з вивезення побутових відходів з 1 січня 2014 року до 1 січня 2017 року, у зв’язку з чим за нею утворилась заборгованість. ТОВ просило суд стягнути з особи на свою користь заборгованість за надання послуг з вивезення побутових відходів.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції, з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, вважав, що  товариство не довело, що відповідач особисто отримав газету (оферту), та не надало належних і допустимих доказів на підтвердження отримання такої відповіді від відповідача, або вчинення дій, які б свідчили про його бажання укласти цей договір або фактичне користування наданими послугами.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслюють, що згідно зі статтею 205 ЦК України правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом. Правочин, для якого законом не встановлена обов’язкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків. У випадках, встановлених договором або законом, воля сторони до вчинення правочину може виражатися її мовчанням.

Виходячи з тлумачення пункту 2 статті 205 ЦК України і пункту 2 статті 642 ЦК України, можна зробити висновок, що укладення договору шляхом вчинення виключно конклюдентних дій або мовчання можливе, якщо для певного договору не передбачена обов`язкова письмова форма або якщо таке укладення договору передбачено законом.

Таким чином, договір про надання послуг з вивезення побутових відходів є укладеним з моменту, коли споживач акцептував пропозицію оферанта повністю та без застережень або у вигляді конклюдентних дій прийняв оферту, або за умови передбачення у договорі або законі не висловив заперечень проти договору (мовчання).

ВС зазначив, що  договір з вивезення відходів містить в собі також елементи договору приєднання (стаття 634 ЦК України), оскільки  договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Вивезення відходів є видом житлово-комунальних послуг, що надаються мешканцям певної адміністративно-територіальної одиниці, і на ці правовідносини розповсюджується Закон України «Про житлово-комунальні послуги».

Також ВС підкреслив, що цим законом передбачено, що споживач зобов’язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору; оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Такі положення Закону України «Про житлово комунальні послуги» свідчать про обов’язковість договору щодо житлово-комунальних послуг для споживача та неможливість споживача відмовитись від укладання договору (за виключенням випадків, встановлених законом, та у порядку, встановленому законом), зокрема договору про вивезення відходів. За таких обставин прийняття оферти виконавця послуг з вивезення відходів може бути у вигляді мовчання.

За викладених обставин колегія суддів Об’єднаної палати Касаційного цивільного суду вбачає, що із встановлених судом обставин ТОВ направило оферту (опублікований у примірнику газети договір про надання послуг з вивезення побутових відходів, який було доставлено відповідачем), виконувало послуги з вивезення твердих побутових відходів від домоволодінь з району, де знаходиться помешкання відповідачів-споживачів, та останні не довели, що не користуються цими послугами – тобто прийняли оферту.

ВС  наголосив, що для виникнення правовідносин з вивезення побутових відходів на підставі публічної оферти не потрібно інших доказів, ніж публікація публічного договору та відсутність заперечень з іншої сторони.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про витрати на управління багатоквартирним будинком: ВП ВС вирішила спір за участю ОСББ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду