Що містить законопроект Третьякової про професійні стандарти, за який Рада раніше відмовилася голосувати

14:43, 9 октября 2020
Третьякова, яка пропонувала дозволити фермерам виготовляти самогон, повторно подала законопроект про часткову кваліфікацію.
Що містить законопроект Третьякової про професійні стандарти, за який Рада раніше відмовилася голосувати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, як 17 червня 2020 року Верховна Рада направила на доопрацювання законопроект № 2481 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кваліфікації, як фактору адаптації та мобільності українця», авторами якого була нардеп Галина Третьякова.

Проте Галина Миколаївна не здалася та знову подала законопроект вже під іншою назвою: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» (реєстр № 4147 від 23.09.2020).

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про оплату праці» в частині визначення терміна часткова кваліфікація, встановлення пріоритетності професійних стандартів над кваліфікаційними характеристиками, зміни суб’єкту, уповноваженого на затвердження професійних стандартів.

В КЗпП пропонується включити статтю 4-1, яка буде визначати, що таке професія, кваліфікація та часткова кваліфікація.

Що таке професійна кваліфікація.

Вид занять (професія) – діяльність особи, яка вимагає певного рівня освіти чи підготовки та може складатись з кваліфікацій.

Професійна кваліфікація (повна професійна кваліфікація) – визнана суб’єктом, уповноваженим на оцінювання і визнання результатів навчання осіб, та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей та/або результатів навчання, що дозволяють виконувати трудові функції.

Часткова професійна кваліфікація – кваліфікація, яка свідчить про здобуття особою частини компетентностей та/або результатів навчання, які визначені відповідним освітнім та/або професійним стандартом.

Наявність у особи повної професійної кваліфікації дозволяє їй виконувати повний набір трудових функцій у межах виду занять (професії).

Наявність у особи часткової професійної кваліфікації надає їй право виконувати трудові функції лише визначеної частини кваліфікації.

Певні види занять (професій) не потребують наявності у особи повних або часткових професійних кваліфікацій.

Перелік робіт, які не потребують наявності у особи повних або часткових професійних кваліфікацій, встановлюється Національним агентством кваліфікацій.

Реєстр видів занять (професій) та кваліфікацій складається з видів занять (професій), які формуються з професійних кваліфікацій.

Порядок ведення Реєстру видів занять (професій) та кваліфікацій затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері праці, трудових відносин та зайнятості населення за поданням Національного агентства кваліфікацій.

Що таке професійні стандарти.

Професійний стандарт - це затверджені в установленому порядку вимоги до компетентностей працівників, що слугують основою для формування професійних кваліфікацій.

Професійні стандарти можуть розроблятися роботодавцями, їх організаціями та об’єднаннями, органами державної влади, науковими установами, галузевими радами, громадськими об’єднаннями, іншими зацікавленими суб’єктами.

Професійні стандарти затверджуються їх розробниками.

У разі, коли розробниками не є галузеві об’єднання роботодавців - члени Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, у яких створено галузеві ради з питань розроблення професійних стандартів (до складу яких обов’язково входять представники професійних спілок, Національного агентства кваліфікацій), затвердження професійного стандарту відбувається після погодження з репрезентативним всеукраїнським об’єднанням професійних спілок на галузевому рівні.

Порядок розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Національного агентства кваліфікацій.

Порядок розроблення та затвердження кваліфікаційних характеристик визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері праці, трудових відносин та зайнятості населення.

Вимоги до кваліфікаційних та спеціальних знань працівників, їх завдання, обов’язки та спеціалізація визначаються професійними стандартами. За відсутності професійних стандартів такі вимоги можуть визначатися кваліфікаційними характеристиками.

Сьогодні обов’язок затвердження професійних стандартів та ведення Реєстру професійних стандартів покладається на Мінекономіки згідно з Порядком розроблення та затвердження професійних стандартів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.2017 № 373.

Стаття 21 КЗпП буде доповнена положеннями про те, що при укладенні трудового договору до уваги береться вид занять (професія), повна або часткова професійна кваліфікація, якою володіє особа. За бажанням сторін вимоги до робіт, кваліфікації або виконання дорученої роботи без вимог до кваліфікації можуть встановлюватись у трудовому договорі.

Тарифна система буде включати кваліфікаційні характеристики за відсутності професійних стандартів.

Віднесення виконуваних робіт до певних тарифних розрядів і присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам буде включати кваліфікаційні характеристики за умови відсутності професійних стандартів.

Вимоги до кваліфікаційних та спеціальних знань працівників, їх завдання, обов’язки та спеціалізація будуть визначатися виключно професійними стандартами.

У Центрів зайнятості пропонують забрати функції з організації роботи з підтвердження професійної кваліфікації за результатами неформального професійного навчання за робітничими професіями.

Галина Третьякова відома тим, що неодноразово критикувалася за неоднозначні висловлювання, наприклад про «дітей низької якості», пропонувала збільшувати виробництво молока за допомогою самогоноваріння та перевести Конституційний Суд в Харків, оголошувала боротьбу з релігійними сектами та профспілками.

На її рахунку також законопроекти, якими функція соціального страхування передається в Пенсійний фонд, запроваджується кримінальна відповідальність за графіті, юрособи позбавляються права звертатися в КСУ, а українців пропонують обкласти ще одним платежем.

Із законотворчої діяльністю Третьякової можна ознайомитися за посиланням.

Раніше Третьякова заявила, що не кожна самотня матір або чорнобилець потребують матеріальної підтримки держави.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси