Галина Третьякова розповіла, навіщо вона пропонує перенести КСУ до Харкова

15:25, 10 апреля 2020
Перенесення КСУ до Харкова депутат пояснює розташуванням там Президії Національної академії правових наук.
Галина Третьякова розповіла, навіщо вона пропонує перенести КСУ до Харкова
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект № 3300 від 3 квітня 2020 року «Про внесення змін до Закону України «Про Конституційний Суд України» щодо посилення незалежності та підвищення ефективності функціонування Конституційного Суду України» наробив багато галасу серед юристів.

Зокрема, цим законопроектом пропонується перенести Конституційний Суд із м. Києва до м. Харкова.

Документ 3 квітня зареєструвала голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, депутат від політичної партії «Слуга народу» Галина Третьякова.

Автор законопроекту Галина Третьякова пояснює необхідність переміщення КСУ в інше місто тим, що важливою складовою незалежності Конституційного Суду України завжди вважають його територіальне дистанціонування. Наприклад, у Німеччині Федеральний конституційний суд розташований у Карлсруе, а не у Берліні. Якщо ми подивимось на Чехію, то там він знаходиться у Брно, а не у Празі, яка є столицею. Державний Суд Естонської Республіки розташований в Тарту, а не у Таллінні. Про це вона розповіла на Громадському радіо

За словами депутата, така практика досить розповсюджена, і територіальне дистанціонування позбавляє корупційних складових.

Крім того, Галина Третьякова мріє, щоб велика кількість органів влади була розташована не лише у Києві, але й за його межами. Розташування органів влади не тільки у столиці розвиває такі території. З’являється можливість потужно використовувати ту кваліфіковану силу, яка є на цих територіях. Харків було обрано, тому що там розташована Президія Національної академії правових наук України. Це, відповідно, підвищує рівень незалежності суду і можливість використати ті кваліфіковані кадри, які розглядають справи на базі наукових доктрин. До роботи можуть бути залучені фахівці, які не згодні переїжджати до столиці.

Також це додатковий розвиток території. Галина Третьякова бачить у цьому більше плюсів, ніж мінусів в економічному сенсі. По-перше, Держбюджет нічого від цього не втратить, а по-друге, бюджет Харкова буде отримувати додатковий дохід на доходи фізичних осіб від суддів КСУ, які мають чималеньку заробітну плату.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Раду внесли законопроекти, які звільняють бізнес від штрафних санкцій за кредитами на період карантину.

Також ми детально писали про законопроект, який стосується перенесення КСУ до Харкова.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду