Депутати хочуть звільнити бізнес від пені та штрафів за кредитами

13:10, 7 апреля 2020
Внесено законопроекти, які звільняють бізнес від штрафних санкцій за кредитами на період карантину.
Депутати хочуть звільнити бізнес від пені та штрафів за кредитами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Запровадження Кабміном карантину задля запобігання поширенню коронавірусу негативно впливає на здійснення господарської діяльності в Україні. Наслідків негативного впливу обмежень, передбачених карантином, зазнають усі суб’єкти господарювання.

А це значно ускладнює платіжну дисципліну або взагалі унеможливлює своєчасне проведення платежів.

Слід зазначити, що Закон України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» (до якого законопроектом вносяться доповнення) не поширюється на фізичних осіб.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», прийнятим 17 березня 2020 року, законодавець захистив від нарахування штрафів і пені за споживчими кредитами за прострочення, допущені у період з 1 березня по 30 квітня 2020 року, лише тільки фізичних осіб.

Юридичні особи залишилися поза його (закону) увагою. Тож постало питання про необхідність принаймні заборонити штрафи і пеню за прострочення позичальниками (суб’єктами господарювання) виконання грошових зобов’язань за кредитами (позиками) у період дії карантину та у період відновлення повноцінної господарської діяльності після карантину.

 Внаслідок цього в Раду внесли законопроекти:

  • № 3297 від 02.04.2020 «Про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19)»;
  •  № 3298 від 02.04.2020 «Про внесення змін до Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» (щодо недопущення нарахування штрафів і пені за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19)».

Першим законопроектом передбачено внести доповнення до Господарського кодексу України, відповідно до яких в разі прострочення позичальником у період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), або/та у тридцятиденний період після дня завершення дії такого карантину виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від обов’язків сплатити на користь кредитодавця (позикодавця) неустойку, штраф, пеню за таке прострочення.

Другим законопроектом передбачено доповнити статтею 4-1 Закон України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань». Відповідно до запропонованих змін, в разі прострочення позичальником у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), або/та у тридцятиденний період після дня завершення дії такого карантину, виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від обов’язків сплатити на користь кредитодавця (позикодавця) пеню та штраф за таке прострочення.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада змінила трудове законодавство та закон про зайнятість.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді