МВФ буде допомагати Україні в іншому форматі

15:48, 19 января 2021
Що з траншем МВФ: Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, що формат роботи з донорами зміниться.
МВФ буде допомагати Україні в іншому форматі
Джерело фото: minfin.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

МВФ буде виділяти гроші на резерви Національного банку або лише надавати технічну допомогу України, тобто гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації. Про це в інтерв’ю для DER STANDARD розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

«МВФ важливий як інституційний кредитор, а не через суми грошей, які він надає. Більшу частину грошей ми позичили на міжнародних фінансових ринках. Однак на поточному етапі розвитку країна потребує допомоги МВФ, і ми робимо все можливе, щоб продовжувати співпрацю та виконувати умови програми. Ми все ще залежатимемо від хороших новин від МВФ у 2021 році, аби продовжувати співпрацювати з ЄС та Світовим банком та позичати гроші на ринку капіталу за прийнятними процентними ставками. Але ми хочемо змінити формат співпраці.

На даний момент МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту. Ми хочемо, щоб МВФ виділяв гроші на резерви Національного банку або лише надавав технічну допомогу, тобто гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації. Пряме фінансування держбюджету має припинитися до 2023 року, аби ми могли позичати гроші на ринкових умовах і знову ставати незалежними відносно своїх запозичень», - заявив він.

Слід зазначити, що МВФ все ще не повідомив про результати роботи Місії.

Місія МВФ розпочала свою роботу в Україні для перегляду угоди співпраці stand-by 21 грудня 2020 року.

До початку роботи Місії у листопаді 2020 року Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. Тоді очільниця МВФ поцікавилася станом здоров’я Глави Української держави, а Зеленський пообіцяв їй судову реформу.

«Володимир Зеленський повідомив, що Україна перезапустила роботу Комісії з питань правової реформи за участі міжнародних експертів для розробки комплексних законопроектів щодо судової реформи», - повідомив офіційний сайт ОП.

Втім, наразі невідома ані доля законопроекту 3711, ані доля кінцевого варіанту Стратегії з реформування судової гілки влади. Ці документи все ще знаходяться на стадії опрацювання.

10 грудня, в інтерв’ю «УП» прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що відбувається з траншем МВФ.

«У нас дефіцит бюджету при коригуванні закладався на рівні 7,5%. Передбачалося, що ми цей дефіцит профінансуємо не власними надходженнями, а залученням кредитних коштів, яких мали залучити на рівні 5,8 мільярда доларів у цьому році (у 2020 році – прим. ред.). На жаль, з різних причин, залучено було 2,1 мільярда. Це був транш від МВФ, який надійшов оперативно весною, після перемовин. 

3,7 мільярда кредитних коштів – це близько 1,5 мільярда доларів – друга частина траншу МВФ, це 1 мільярд Світового банку, і це макрофін від Європейського Союзу 1,2 мільярда євро», - зазначив він.

Отже, Україна наразі ще чекає другу частину траншу від МВФ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки