Профільний комітет підтримав пенсійну реформу Третьякової

18:24, 1 марта 2021
Законопроектом передбачено впровадження обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення в якості додаткового елементу пенсійної системи (так званого другого рівня).
Профільний комітет підтримав пенсійну реформу Третьякової
Джерело фото: dw.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав направлення на повторне перше читання законопроекту про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення (р. № 2683, н. д. Третьякова Г. та інші). Цим законопроектом передбачено впровадження обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення в якості додаткового елементу пенсійної системи (так званого другого рівня).

Згідно із законопроектом, накопичувальний внесок буде обов'язковим, його платниками стануть роботодавці, самозайняті особи, фізичні особи-підприємці, працівники, тобто ті ж категорії, які є платниками ЄСВ. За несплату внеску передбачать значні штрафи.

Мінімальний розмір накопичувального внеску становитиме для роботодавців 2 відсотки від бази нарахування накопичувальних внесків для роботодавців; для всіх інших - 1 відсоток. Роботодавець у цій системі працює за формулою «+1». Тобто, повинен платити на один відсоток більше працівника.

Новий внесок буде існувати паралельно з ЄСВ. У зв'язку з цим вноситься ряд змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Формально Закон про ЄСВ змінюють тільки в частині накопичувального внеску, оскільки зміна правил нарахування та сплати ЄСВ законопроект знову ж формально не зачіпає.

Юлія Тимошенко, яка була присутня на засіданні комітету, вказала, що законопроектом не передбачено кримінальної відповідальності, якщо ці гроші будуть вкрадені. Також вона назвала законопроект найбільш корумпованим серед усього порядку денного: «МММ, кредитні спілки в одному флаконі» і сказала, що працюватиме проти цього закону. Галина Третьякова, яка є автором, їй відповіла, що простих рішень тут немає і потрібна будь-яка реформа. Тимошенко вказала на той, що 18 країн відмовилися від такого виду накопичень (як то Польща, Чехія, Угорщина тощо).

Раніше «Судово-юридична газета» проаналізувала інші рішення комітету.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва