Веніславський розповів про «плюси» обговорення міжнародною спільнотою теми можливого вторгнення

19:21, 21 января 2022
Федір Веніславський: «Завдяки цій інформаційній кампанії, ми досягли того, що зараз про війну і загрозу її розширення знають значно більше громадян європейських країн».
Веніславський розповів про «плюси» обговорення міжнародною спільнотою теми можливого вторгнення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представник Президента Зеленського у КСУ, «Слуга народу» Федір Веніславський розповів про позитивний бік того, що про Україну стали частіше згадувати через можливу військову агресію.

«З приходом до влади президента Володимира Зеленського дуже активізувалися міжнародні контакти. Завдяки закономірним результатам міжнародних зусиль керівництва держави ми отримали підтримку і дуже прискіпливу увагу до України, до можливого розширення агресії Росії», - сказав він в інтерв’ю Укрінформ.

«Треба шукати плюси від тої ситуації, в якій ми зараз опинилися. Знаєте, я спілкуюся зі своїми знайомими, друзями в країнах Європи. Усе населення Словенії, Чехії, Швейцарії, Італії до кінця минулого року навіть не розуміло, що є війна практично в центрі Європи.

Вони десь щось чули, але уявлення про те, що може бути таке масштабне військове зіткнення між двома центральними європейськими країнами, не було. Завдяки цій інформаційній кампанії, ми досягли того, що зараз про війну і загрозу її розширення знають значно більше громадян європейських країн», - підкреслив Веніславський.

«Відповідаючи на запитання щодо постачання озброєння... Політики конкретних країн, наприклад, Франції, Німеччини, Іспанії, Італії, Британії, Сполучених Штатів Америки, насамперед, у свої меседжах та виступах орієнтуються не на Україну і не на Росію, а на своїх виборців, тому що всі переймаються власним політичним майбутнім. Однак, завдяки тому, що значно більше громадян цих країн поінформовані про потенційну загрозу, яка може призвести до дуже важких наслідків для Європи, їхні уряди змінюють своє ставлення до війни в Україні.

Тепер – про ситуацію останніх днів, про яку ви сказали. Ми отримали значний обсяг озброєння – протитанкові ракетні комплекси від Великої Британії. Про готовність надати нам зброю заявили всі Балтійські країни. Сполучені Штати Америки системно надають зброю і передбачають велике асигнування в державному бюджеті. Скандинавські країни зараз також активізувалися в цьому напрямку. Ми маємо підтримку з боку Туреччини, яка надає нам, зокрема, відомі безпілотні літальні апарати, яких боїться Російська Федерація.

Наразі є відчутний прогрес у забезпеченні озброєнням України. Канада також заявила про готовність надати допомогу. Дуже багато країн зараз розширюють військову допомогу. Я думаю, що приклад Великої Британії стимулюватиме інші країни.

На жаль, маємо й протилежну ситуацію – насамперед, із Німеччиною. Нинішній канцлер Шольц заявив, що дотримуватиметься тієї політики, що була давно вироблена, що вони не втручаються, не постачають зброю. І якби вони самі не постачали! Але вони ж ще й блокують постачання озброєння, яке надходить по лінії НАТО. Вони мають право вето.

Відома всім ситуація з протидроновими рушницями, які є стовідсотково оборонною зброєю і ніякої потенційної загрози наступального характеру, в принципі, не можуть створити, проте вони були на рік заблоковані. Завдяки гігантським зусиллям це питання вдалося розблокувати, і ми лише зараз можемо отримати цю зброю.

Ситуація неоднозначна. Водночас візит міністра закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Анналени Бербок та її поїздка на лінію розмежування – це, думаю, ті кроки, які можуть призвести до розблокування процесу навіть у Німеччині. Над цим працюють і Міністерство оборони України, і Міністерство закордонних справ України», - заявив він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки