Ректори зобов’язані публічно звітувати: як вплине схвалений Радою закон на функціонування вишів

15:57, 25 января 2022
Парламент підтримав у другому читанні законопроект, який стосується моніторингу досягнення цільових показників ректорів.
Ректори зобов’язані публічно звітувати: як вплине схвалений Радою закон на функціонування вишів
Джерело фото: ytimg.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада підтримала в цілому законопроект  № 5685-д «Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо оприлюднення щорічного звіту керівника закладу вищої освіти та цільових показників діяльності закладу вищої освіти», який внесли представники «Голосу», «Слуга народу» та інші. Підтримали проект 262 депутати.

У пояснювальній записці зазначено, що однією із новацій Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти», який був схвалений парламентом 18 грудня 2019 року,  стало запровадження так званого «KPI ректорів», яке передбачає встановлення цільових показників діяльності закладу вищої освіти. Ці показники мають бути досягнутими завдяки діяльності керівника закладу вищої освіти.

При цьому депутати вказали, що з обраним ректором засновник або уповноважений ним орган укладає контракт строком на п’ять років, визначаючи у контракті цільові показники діяльності закладу вищої освіти, досягнення яких повинна забезпечити особа (кандидатура) на посаді керівника ЗВО у разі підписання контракту, механізми перевірки досягнення таких цільових показників, а також терміни для досягнення таких цільових показників. При цьому механізми перевірки досягнення таких цільових показників, а також терміни для досягнення не оприлюднюються у публічному просторі.

Автори сподіваються, що завдяки законопроекту буде забезпечено створення прозорої та відкритої системи  моніторингу досягнення цільових показників ректорів.

У законопроекті пропонується внесення змін до статей 34 та 79 Закону «Про вищу освіту», які передбачають:

Щорічний звіт керівника ЗВО, який повинен містити інформацію про рівень досягнення цільових показників діяльності закладу, визначених контрактом, станом на 31 грудня року. Має бути складено звіт, що підлягає внесенню до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, та оприлюднюється в Реєстрі суб’єктів освітньої діяльності Єдиної державної електронної бази з питань освіти та на офіційному вебсайті вишу.

Закон має набирати чинності через три місяці з дня його опублікування.

У Головному юридичному управлінні (ГЮУ) зазначили, що наведене положення викладено у спосіб, що не дає можливості встановити, який саме об’єкт підлягає внесенню до Реєстру суб'єктів освітньої діяльності та оприлюдненню у встановленому законопроектом порядку. На думку експертів, сполучник «що» може одночасно стосуватися як поняття «щорічний звіт», так і поняття «інформація про рівень досягнення …».

Зазначене, на думку ГЮУ, не враховує вимог статті 8 Конституції України щодо  принципу юридичної визначеності, який є основним елементом принципу верховенства права.

Раніше «Судово-юридична газета» проаналізувала, чому певні групи лобіюють зміни в умовах навчання для іноземців в українських вишах.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду