Аморальна поведінка потерпілих у зґвалтуванні: позиція ВС щодо звільнення від відповідальності

11:14, 22 февраля 2022
Чи виключає кримінальну відповідальність за ст. 152 КК стан сп’яніння постраждалих, нехтування особистою безпекою або аморальна поведінка.
Аморальна поведінка потерпілих у зґвалтуванні: позиція ВС щодо звільнення від відповідальності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Стан алкогольного чи іншого сп`яніння потерпілої особи, її поведінка до події; нехтування нею заходами особистої безпеки, віктимна поведінка потерпілої особи не виключають кримінальної відповідальності за ст. 152 КК.

Про це зазначив Верховний Суд у справі №566/1420/19 від 8 грудня 2021 року.

«Сексуальне проникнення в тіло не може вважатись вчиненим за добровільною згодою в контексті супутніх обставин, якщо воно було здійснено внаслідок застосування фізичного насильства, погрози його застосування чи інших, подібних до них за особливостями впливу на психіку потерпілої особи способів вчинення злочину, шляхом використання безпорадного стану», - йдеться у матеріалах справи.

У грудні 2014 року суд першої інстанції визнав чоловіка винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 152 КК. Тож йому присудили позбавлення волі на 7 років. А все через те, що він у червні 2019-го року зґвалтував неповнолітню.

Також було стягнуто на користь законного представника 100 000 грн моральної шкоди.

Апеляційний суд залишив вирок без змін.

У касаційній скарзі захисник ставив вимогу про скасування судових рішень та закриття кримінального провадження. Також зазначав, що дії засудженого кваліфіковано неправильно, склад інкримінованого за ч. 3 ст. 152 КК злочину в діях засудженого відсутній.

Верховний Суд зазначив, що добровільність згоди має бути підтверджена доказами в кримінальному провадженні, оскільки законодавець установив у ст. 152 КК презумпцію незгоди потерпілого. 

«Будь-який акт проникнення в тіло потерпілої, без відповідного стверджувального добровільного дозволу з її боку, становить кримінально каране за законом посягання», - вказано у матеріалах справи.

Також ВС наголосив, що встановлення факту застосування фізичного насильства, погрози чи інші способи подолання опору, коли потерпіла вимушено погоджується на вчинення щодо неї дій сексуального характеру під загрозою негайного заподіяння іншої істотної шкоди, виключає і вільне волевиявлення особи.

Окрім того, Суд додав: «Поведінка потерпілої особи, яка, можливо, свідомо провокувала сексуальну поведінку злочинця з наміром припинити надалі вчинення дій сексуального характеру щодо неї, не виключають кримінальної відповідальності за ст. 152 КК».

Тому касаційна скарга була залишена без задоволення.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд висловився щодо відшкодування через незаконні дії органів досудового розслідування.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва