У ДСА роз’яснили, як виплачувати зарплату працівникам апаратів судів, що зупинили діяльність через активні бойові дії

07:20, 31 марта 2022
Якщо діяльність суду зупинено в зоні бойових дій та оголошено простій, як виплачуватимуть заробітну плату працівникам, які виїхали в інші області України та зареєструвалися як переселенці, або які виїхали за кордон: коментар керівника ДСА Олексія Сальнікова.
У ДСА роз’яснили, як виплачувати зарплату працівникам апаратів судів, що зупинили діяльність через активні бойові дії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сьогодні судді всіх судів, окрім тих, які тимчасово припинили роботу в районах бойових дій, здійснюють судочинство відповідно до визначених законом процедур. У свою чергу, організаційне забезпечення роботи суду здійснюють апарати цих судів.

Як стало відомо «Судово-юридичній газеті», наразі актуальним для працівників апаратів судів є наступне питання: якщо діяльність суду зупинено у зоні бойових дій та оголошено простій, чи виплачуватимуть заробітну плату працівникам, які виїхали в інші області України та зареєструвалися як переселенці, або які виїхали за кордон.

Ми звернулися за коментарями до т. в. о. голови Державної судової адміністрації Олексія Сальнікова.

Щодо виплати заробітної плати на час простою не з вини працівника

Як відомо, у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за розпорядженням Голови Верховного Суду.

«У судах, які припинили здійснювати правосуддя та підсудність яких змінено, ДСА України рекомендовано працівникам апарату суду оголошувати простій. За потреби окремим працівникам, для виконання ними окремих необхідних функцій, пов’язаних з передачею справ, експлуатації приміщень, тощо можуть визначатися дистанційні умови праці.

Відповідно до статті 34 Кодексу законів про працю в разі відсутності організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, оголошується простій щодо окремих працівників або структурних підрозділів.

У такому випадку відповідно до статті 113 КЗпП України, з урахуванням норм постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 221 керівник державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи або організації, що фінансується або дотується з бюджету, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні в межах фонду заробітної плати, передбаченого у кошторисі, може самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу).

Аналогічну позицію з цього питання викладено в спільному роз’ясненні Міністерства економіки України та Національного агентства України з питань державної служби від 10.03.2022», - зазначив Олексій Сальніков.

Щодо працівників апаратів судів, які виїхали за кордон

«За інформацією керівників апарату судів, всі, хто виїхав закордон, мають вирішені соціально-побутові питання (у них оформлена відпустка або вимушений простій у роботі). З огляду на це, будь-хто з них на вряд чи буде потребувати вирішення питання виплати заробітної плати», - зауважив керівник Державної судової адміністрації.

Нагадаємо, що раніше постановою КМУ 245 для потреб оборони бюджет для забезпечення здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами було скорочено на 541 млн грн.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про наказ голови Національного агентства з питань державної служби «Про внесення зміни до Типових правил внутрішнього службового розпорядку» №20-22 від 17 березня 2022 року та наступне роз'яснення №150 від 22 березня 2022 року стосовно дистанційної роботи державних службовців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва