Стало известно, какие судебные решения исчезнут из Реестра судебных решений

07:20, 17 января 2023
Законопроект предусматривает, что в текстах судебных решений должно быть закрыто наименование объектов критической инфраструктуры, исчерпывающего перечня которых не существует, и к которым отнесут и суды.
Стало известно, какие судебные решения исчезнут из Реестра судебных решений
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как известно, с началом полномасштабной войны доступ к Реестру судебных решений был закрыт. Впоследствии этот доступ был открыт, однако пользователи обнаружили, что из него «исчезла» определенная часть решений. Очевидно, они были закрыты из соображений безопасности.

Теперь закрытие текстов судебных решений в Реестре «легализуют». Соответствующий законопроект, как ранее писала «Судебно-юридическая газета», зарегистрировали в Верховной Раде (законопроект о внесении изменений в некоторые законы Украины по предотвращению разглашения отдельных сведений в текстах судебных решений 7033-д). 13 января председатель Комитета ВР по правовой политике Денис Маслов зарегистрировал проект постановления о его принятии за основу.

Интересно, что законопроект предусматривает, что в текстах судебных решений должно быть закрыто наименование объектов критической инфраструктуры. Однако к числу объектов критической инфраструктуры относится неопределенное число объектов. Согласно Постановлению Кабинета Министров Украины от 16.12.22 № 1384, которое определяет Порядок отнесения объектов к критической инфраструктуре, к число таких объектов могут относить:

  • объекты, занимающиеся организацией подготовки и проведения выборов и референдумов,
  • органы государственной власти и местного самоуправления,
  • средства массовой информации,
  • суды,
  • органы, отвечающие за пенсионное обеспечение, социальное страхование и социальные услуги,
  • охрану окружающей среды
  • рынок небанковских финансовых услуг, рынок платежных услуг и т. д.

Следовательно, возникает вопрос, должны ли в таком случае закрывать и название суда, вынесшего судебное решение, ведь он тоже может входить в перечень объектов критической инфраструктуры.

Кроме того, в Законе Украины «О доступе к публичной информации» добавят норму, что этот Закон не распространяется на отношения в сфере доступа к судебным решениям, регулируемым специальным законом.

Як зміни передбачено

У Законі України «Про доступ до судових рішень» буде встановлено наступне.

Судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше ніж через три робочі дні після їх внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень, крім випадків, передбачених цим Законом. Судові рішення також можуть публікуватися в друкованих виданнях із додержанням вимог цього Закону.

Якщо судовий розгляд відбувався у закритому судовому засіданні, судове рішення оприлюднюється з виключенням інформації, яка за рішенням суду щодо розгляду справи у закритому судовому засіданні підлягає захисту від розголошення. У визначених законом випадках судове рішення про надання дозволу на проведення розвідувального заходу або про відмову в наданні такого дозволу, винесене у закритому судовому засіданні, не оприлюднюється і не публікується.

Доступ (загальний та повний) до ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів, про відмову у задоволенні клопотання про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів, про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи, про відмову у задоволенні клопотання про обшук житла чи іншого володіння особи, про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, про відмову у задоволенні клопотання про проведення негласної слідчої (розшукової) дії у кримінальних провадженнях, забезпечується через один рік після внесення таких ухвал до Реєстру.

У текстах судових рішень, що відкриті для загального доступу, не можуть бути розголошені такі відомості:

  • найменування органів військового управління, з’єднань та військових частин;
  • адреси місць розташування (фактична адреса місцезнаходження, юридична адреса) та найменування вищих навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, що перебувають у сфері управління Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;
  • адреси місць розташування (фактична адреса місцезнаходження, юридична адреса) та найменування суб’єктів, які входять до складу Державного концерну «Укроборонпром»;
  • адреси місць розташування (фактична адреса місцезнаходження, юридична адреса) та найменування об’єктів критичної інфраструктури;
  • адреси місць розташування (фактична адреса місцезнаходження, юридична адреса) та найменування об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Як вже було сказано, точного переліку об’єктів критичної інфраструктури немає.

Також передбачено, що під час дії правового режиму воєнного стану на території України:

з мотивів безпеки, загальний доступ до судових рішень у кримінальних провадженнях щодо осіб, які підозрюються чи обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки, у сфері охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації або проти встановленого порядку несення військової служби (статті 109 – 114-2, 328 – 337, 402 – 453-1 Кримінального кодексу України) забезпечується через один рік після дня припинення (скасування) воєнного стану;

якщо судовий розгляд відбувався у відкритому судовому засіданні, але розголошення окремої інформації на переконання суду може зашкодити безпеці, суд має право при направленні рішення до Реєстру визначити відповідну інформацію такою, що не підлягає розголошенню (опублікуванню), зокрема:

  • відомості, що можуть сприяти ідентифікації адреси місць розташування (дислокації) органів військового управління, з’єднань, військових частин, вищих навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, що перебувають у сфері управління Міністерства оборони України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;
  • відомості, що можуть сприяти ідентифікації місця проходження (несення) служби військовослужбовцями Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які проходять військову службу на території України;
  • відомості, що можуть сприяти ідентифікації розташування (дислокації) суб’єктів, які входять до складу оборонно-промислового комплексу України;
  • відомості, що можуть сприяти ідентифікації процесів розроблення, вироблення, модернізації продукції військового призначення, послуг в інтересах оброни для оснащення та матеріального забезпечення сил безпеки і сил оборони.

З мотивів національної безпеки Державній судовій адміністрації України доручається протягом 30 днів з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень» забезпечити обмеження загального доступу до судових рішень у кримінальних провадженнях щодо осіб, які підозрюються чи обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки, у сфері охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації або проти встановленого порядку несення військової служби (статті 109 – 114-2, 328 – 337, 402 – 453-1 КК), які внесені до Реєстру судових рішень під час дії воєнного стану.

Загальний доступ до таких судових рішень відновлюється через рік з дня припинення (скасування) воєнного стану.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду