Министр экономики Юлия Свириденко дала срочное поручение по проверке Национального агентства по аккредитации: не сделают ли виновными «предшественников»

07:45, 4 июля 2023
«Судебно-юридической газете» стало известно, что государственный секретарь Минэкономики Виталий Петрук и нынешний глава Нацагентства по аккредитации Сергей Костюк в разное время возглавляли Государственное агентство Украины по управлению зоной отчуждения, и есть большие риски по объективности результатов проверки НААУ.
Министр экономики Юлия Свириденко дала срочное поручение по проверке Национального агентства по аккредитации: не сделают ли виновными «предшественников»
Фото: me.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Первый вице-премьер-министр Украины - Министр экономики Украины Юлия Свириденко предоставила срочное поручение разобраться в ситуации вокруг возможных злоупотреблений в деятельности Национального агентства по аккредитации (НААУ) и его руководителя Сергея Костюка по обращениям бизнеса и СМИ.

Однако, как стало известно «Судебно-юридической газете» из разных источников, государственный секретарь Минэкономики Виталий Петрук и нынешний глава Нацагентства по аккредитации Сергей Костюк знакомы, и в разное время возглавляли Государственное агентство Украины по управлению зоной отчуждения. Итак, существуют большие риски, что исполнители поручения министра относительно проверки НААУ могут «спустить ситуацию на тормозах», переложив всю ответственность за возможные нарушения в деятельности НААУ с его руководства на обычных исполнителей или «предшественников».

Косвенно на это указывает и то, какие «ответы» предоставляются за подписью Виталия Петрука на запросы СМИ относительно ситуации в НААУ.

Що відбувається у НААУ

Український бізнес неодноразово звертався до Мінекономіки стосовно корупційних проявів у НААУ.  Крім того, відповідні звернення про кримінальне правопорушення керівництвом НААУ підприємці передали до правоохоронних органів: Бюро економічної безпеки, Державного бюро розслідувань, НАБУ тощо.

Мова йде про штучне затягування НААУ та його керівником Сергієм Костюком розгляду документів суб’єктів господарювання. Дані документи у НААУ просто «губляться», відсутні терміни, які регламентують погодження таких документів, повністю відсутня прозорості у діяльності Агентства тощо. Зловживання монопольним становищем та відсутність належного регулювання, безвідповідальність призводять до створення корупційних ризиків. Наприклад, документи органу з оцінки відповідності ТОВ «ДЖИ-АВТО» лежать у НААУ з грудня 2022 року, тобто, з тих пір, як очільником НААУ призначено Сергія Костюка.

Дані факти висвітлені у сюжетах Право ТВ (Як призначеного Мінекономіки керівника НААУ Сергія Костюка на роботі шукали, Як створити корупцію у Нацагентстві з акредитації, штучно затягуючи розгляд документів, Як заступник керівника Нацагентства з акредитації Сидоренко з бізнесом комунікує: 90-ті відпочивають).

Юлія Свириденко: «У НААУ проводиться перевірка»

Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко 1 червня 2023 року надала термінове доручення розібратися у ситуації навколо можливих зловживань у  і НААУ.

Втім, чиновники Міністерства чомусь вирішили приховати той факт, що у Нацагентстві проводиться перевірка.

«На сьогодні у Мінекономіки відсутні правові підстави для здійснення позапланового моніторингу відповідності вимогам до національного органу з акредитації», - йдеться у відповіді від 13 червня на запит за підписом заступника міністра Надії Бігун, яку вона надала з посиланням на доручення Юлії Свириденко.

Однак сама Юлія Свириденко 30 червня під час публічного заходу повідомила «Судово-юридичній газеті», що вона у курсі скарг на діяльність Нацагентства від підприємців і перевірка у НААУ зараз триває.

Чому у відповіді заступника міністра та самого міністра мають місце такі розходження – наразі невідомо.

Ексцес виконавця?

Разом з тим, слід зазначити, що це не перший приклад, коли офіційні відповіді чиновники Мінекономіки формулюють дивним чином.

Наприклад, державний секретар Міністерства економіки Віталій Петрук у запиті стосовно того, коли та як відбувається прийом громадян і чому представників бізнесу, які скаржилися на НААУ відмовляються на такий прийом (навіть дистанційний (!) записувати, повідомив, що підприємці начебто «не просили» керівництво Мінекономіки вислухати їх скарги на діяльність НААУ. Хоча у розпорядженні нашого видання є відеозапис розмови, де підприємці просять на такий прийом їх записати.

Також, у відповіді стосовно відповідності вимогам законодавства керівника НААУ Сергія Костюка – йдеться про те, що він й не керівник зовсім, а виконуючий обов’язки. Тож мати відповідний досвід, як того вимагає український закон і міжнародні норми, він не зобов’язаний.

Нагадаємо, що для призначення він мав відповідати критеріям статті 6 Закону України «Про акредитацію органів з оцінки відповідності», а саме мати досвід роботи у сфері акредитації органів з оцінки відповідності чи проведення оцінки відповідності не менш як два роки.

Втім, чиновники Мінекономіки в особі державного секретаря Віталія Петрука з якихось причин вирішили приховати біографічну довідку Сергія Костюка, яка могла б свідчити, що його призначення відбулося у порушення передбаченої нормативними актами процедури.

Цікаво, що і Віталій Петрук, і нинішній очільник НААУ Сергій Костюк у різний час очолювали Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

Окрім того, директор НААУ за українським законодавством і міжнародними стандартами має бути призначений за результатами конкурсу, в ході якого мають бути перевірені його компетентність, доброчесність та відповідність іншим критеріям.

Однак Міністерство не проводило такий конкурс з 2020 року.

Замість цього у грудні 2022 року призначили в. о. директора НААУ Сергія Костюка, який до цього у сфері акредитації ніколи не працював і не займав жодних посад у НААУ чи інших пов’язаних за сферою діяльності органах.

Як зазначає Віталій Петрук, призначили Костюка «за заявою останнього». Однак будь-який конкурс чи оголошення про вакансію не оголошувалися.

Тож, як Сергій Костюк дізнався, куди та як йому подавати «резюме» на вакансію – невідомо.

Крім того, як зазначає Віталій Петрук у відповіді на запит, Сергій Костюк не проходив перевірки ані на відповідність Закону «Про запобігання корупції», ані на відповідність Закону «Про очищення влади», ані будь-яких інших перевірок.

Хоча такі перевірки мали б відбутися, з огляду на той факт, що у грудні 2014 року прокуратура Києва і Служба безпеки України затримували Костюка за підозрою у зловживанні службовим становищем, яке завдало збитку держави у розмірі 23 млн гривень. На той час він був головою правління «Укргазвидобування». Згодом за рішенням суду його виправдали.

Чи вийде «перекласти на попередників»

Отже, хоча у НААУ й триває перевірка, складається враження, що окремі чиновники Міністерства економіки мають певні власні переконання для того, щоб ігнорувати звернення стосовно корупційних проявів у Національному агентстві з акредитації.

Такі обставини створюють справжні ризики для того, що перевірка, про яку зазначила Юлія Свириденко, дійсно відбудеться об’єктивно та неупереджено, і за її результатами відповідальність будуть нести ті особи, які сприяли корупційним проявам, а не звичайні виконавці або ж «попередники».

Адже ігнорування очевидних порушень у подальшому може призвести до розірвання угод про взаємне визнання з боку Європейської кооперації з акредитації, Міжнародної кооперації з акредитації лабораторій та Міжнародного форуму з акредитації, що, в свою чергу, поставить хрест на підписанні Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Goods (ACAA) між Україною та ЄС, про яку не перший рік говорить Кабінет міністрів України, тобто на «промисловому безвізі».

Вочевидь, це стане додатковим бар’єром для України на шляху до членства в ЄС та, зокрема, для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу, оскільки не декларативна, а реальна боротьба з корупцією є безпосередньою вимогою Єврокомісії.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду