Рада суддів проводить чергове засідання: текстова трансляція

14:05, 19 ноября 2018
На порядку денному — питання щодо запровадження ЄСІТС та кількості делегатів на з’їзд суддів.
Рада суддів проводить чергове засідання: текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 листопада Рада суддів України проводить своє чергове засідання.  Минулого разу РСУ ухвалила рішення про скликання XVI позачергового з′їзду суддів України, а тепер Раді необхідно затвердити кількість делегатів від судів, які візьмуть у ньому участь, і склад організаційних комітетів з підготовки та проведення Спільних зборів суддів областей.

Разом з тим РСУ знов повернеться до обговорення проблем запровадження та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та її підсистеми «Електронний суд».

Також на засіданні планується розглянути питання щодо звернення до парламенту з пропозицією про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою забезпечення прав громадян на доступ до правосуддя та справедливий суд.


Наступне засідання Ради суддів України відбудеться 7 грудня о 10 годині.


15.58 У зверненнях до РСУ судді наголошують: питання щодо суддівської винагороди має стати першочерговим на порядку денному з’їзду суддів. Разом з тим Олег Ткачук зауважив, що у разі внесення змін до порядку денного з’їзду, його проведення доведеться відкласти. «Ми вивчаємо ці звернення, можливо, складемо проект рішення стосовно цього питання і винесемо його на розгляд з’їду», — пропонує голова РСУ.


Тим часом, прес-служба РСУ повідомляє, з посиланням на Валерію Чорну, про проблемні питання запровадження та забезпечення функціонування підсистеми електронного суду Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Членкиня РСУ повідомила про досягнуті домовленості між РСУ та ДСА України.

Заступник голови ДСА України Сергій Чорнуцький повідомив, що ДСА України зібрало та узагальнило інформацію щодо потреб судів у засобах інформатизації, вже виділяються додаткові кошти на закупівлю 912 сканерів, 460 багатофункціональних пристроїв тощо. «Ці заходи мають забезпечити технічну готовність до запровадження системи. Ми сподіваємось, що всі закупівельні процедури відбудуться вчасно», — висловив сподівання Сергій Чорнуцький.

Щодо необхідності сканування, то представник ДСА України повідомив, що до запуску системи фахівці в судах мають навчитись робити це без помилок. «80% судів вже справилось із цим завданням. Окрім того, з початку запуску системи це буде необхідно робити, відповідно до вимог закону України. Після минулого засідання ДСА України направило лист, яким визначило категорію справ, які підлягають скануванню», — поінформував Сергій Чорнуцький.


15.31 «Цього тижня ДСА опублікує оголошення про початок роботи окремих підсистем ЄСІТС. Державна судова адміністрація рекомендує судам у тестовому режимі з 1 січня почати працювати з системою «Електронний суд», аби після повного впровадження ЄСІТС вільно користуватися системою, бо тоді права на помилку вже не буде», — повідомив заступник голови Державної судової адміністрації Сергій Чорнуцький.


15.25 На адресу РСУ надійшли листи від зборів суддів після того, як вони отримали листи ДСА щодо сканування справ та організаційних питань впровадження ЄСІТС. «Ми відклали прийняття рішення з цього питання до сьогодні, аби дати можливість узгодити усі моменти між ДСА та РСУ. Ми дійшли певної згоди з приводу необхідності з’ясування реальної матеріально-технічної потреби суддів, проведення навчання суддів та працівників апарату судів. Крім того, мають бути направлені додаткові роз’яснення з приводу сканування певних процесуальних документів, що мають обмежений доступ», — зазначила член РСУ Валерія Чорна.


14.49 Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк зазначив, що у ВР зареєстрований законопроект, відповідно до якого посадовий оклад судді має бути підвищений вже після успішного проходження ним першого етапу кваліфоцінювання, оскільки його проведення займає достатньо багато часу.


14.33 РСУ почала розгляд першого питання порядку денного. Станом на 19 листопада, виходячи з фактичної чисельності суддів, загалом у позачерговому з’їзді суддів мають взяти участь 273 делегати: 29 від загальних апеляційних судів, 10 — від апеляційних адміністративних судів, 6 — від господарських і 12 делегатів — від Верховного Суду.

«Суди, які проводять ліквідаційну процедуру, у цей список не входять, бо вони фактично не здійснюють правосуддя», — зауважив голова РСУ Олег Ткачук. Разом з тим, якщо кількість суддів у тому чи іншому суді з часом зміниться, то, відповідно, зміниться і квота.


15.02 За звернення до Кабінету міністрів з вимогою відкликати законопроект про держбюджет проголосувало двоє членів РСУ, 16 проголосували проти.


14.21 До порядку денного додано питання щодо заслуховування звернень 200 суддів з приводу організації роботи позачергового з’їзду суддів, що за останні два тижні надійшли до Ради суддів.

Автор: Ольга Туева
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси