Соцзахист чорнобильців: КСУ розгляне конституційність закону

16:55, 11 апреля 2019
Суд розгляне конституційність положень ч. 3 ст. 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Соцзахист чорнобильців: КСУ розгляне конституційність закону
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Другий сенат Конституційного Суду України 15 квітня о 14.00 на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційною скаргою Олексія Бобиря щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень ч. 3 ст. 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №796–ХІІ від 28 лютого 1991 року зі змінами. Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Суть питання

Згідно з ч. 3 ст. 59 Закону особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до Закону або за бажанням таких осіб — з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

У конституційній скарзі О. Бобир вказує на те, що положення ч. 3 ст. 59 Закону не поширюється на військовослужбовців із числа військовозобов’язаних, призваних на військові збори з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, у зв’язку з чим він отримує пенсію «у три рази нижчу, ніж солдати строкової служби», які також брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що порушує його конституційні права, визначені ч. 1 ст. 9, ч. 1, 2 ст. 24 Конституції України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вінницький апеляційний адміністративний суд виніс рішення на користь ліквідатора аварії на ЧАЕС. Згідно рішення суду, право на зменшення пенсійного віку мають особи, які в установленому законом порядку отримали статус учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і працювали певну кількість днів у зоні відчуження.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області