Судді ВС та експерти обговорили питання суддівської незалежності

18:20, 23 апреля 2019
Конференція складалася з декількох частин.
Судді ВС та експерти обговорили питання суддівської незалежності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 квітня у Верховному Суді відбулася міжнародна конференція на тему «Роль Верховного Суду у демократичному суспільстві», організована Проектом Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні». Про це передає прес-служба ВС.

Перша частина заходу була присвячена обговоренню питань єдності судової практики та застосування касаційних фільтрів. Суддя Верховного суду Австрії Георг Кодек зазначив, що судам третьої інстанції необхідно максимально ефективно використовувати наявні людські та матеріальні ресурси і враховувати те, чи принесе вирішення окремо взятої справи користь усій судовій системі загалом.

Із цим твердженням погодився і суддя Федерального верховного суду Німеччини Улріх Франке, додавши, що визначальним при вирішенні питання щодо прийняття справи до провадження має бути не кількісний показник, як, наприклад, вартість позову, а те, що питання, порушене у справі, виходить за межі конкретного спору.

Втім, за словами начальника Департаменту судової практики та досліджень Верховного суду Латвії Аніти Зікмане, механізми фільтрації з часом можуть змінюватися з урахуванням особливостей правової дійсності. 

У свою чергу суддя Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич зосередив увагу на проблемних аспектах дискреції суду при застосуванні процесуальних фільтрів. Також суддя зауважив, що скаржники нерідко зловживають своїми процесуальними правами, посилаючись на порушення правил предметної чи суб’єктної юрисдикції.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Верховній Раді пропонують уніфікувати порядок розгляду справ у ВС.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді