У Верховній Раді пропонують уніфікувати порядок розгляду справ у ВС

12:10, 22 апреля 2019
На засіданні комітету розглянуть законопроект щодо скасування інститутів об’єднаних палат та постійних колегій.
У Верховній Раді пропонують уніфікувати порядок розгляду справ у ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

24 квітня на засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народні депутати розглянуть законопроект №8029, поданий групою народних депутатів (Р. М. Сидорович, О. І. Сироїд, О. С. Сотник, Т. Г. Острікова) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уніфікації касаційного провадження.

Автори законопроекту ставлять за мету запровадити прозорий порядок формування складу суду та розгляду справ у Верховному Суді, а також забезпечити право особи на перегляд судового рішення за наявності встановлених процесуальним законом підстав. Враховуючи велику кількість нововведень у судовій сфері, зокрема інститут постійних колегій суддів, автори закону вбачають можливість сумніву в незалежності та об’єктивності судового розгляду та збільшення корупційних ризиків при прийнятті судом рішення у тому чи іншому кримінальному провадженні.

Раніше всі судді колегії призначалися автоматизованою системою з урахуванням низки критеріїв: перебування у відрядженні (відпустці), на лікарняному, коефіцієнт навантаження конкретного судді, диференціація за складністю справ тощо. Зміна порядку формування колегій навряд чи зможе врахувати всі ці критерії.

Також автори вважають проблемою, що у Законі відсутні положення про можливість формування резерву суддів постійної колегії, що може стати причиною затягування розгляду справи по суті.

Змінами до КПК також встановлено підстави для передачі судом, який розглядає справу в касаційному порядку, справи на розгляд, зокрема, об’єднаної палати ВС у разі виникнення необхідності відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні ВС.

Окрім того, було змінено порядок перегляду справ за нововиявленими обставинами, а саме скорочено строки, протягом яких особа зберігає право на подання заяви про перегляд, до 30 днів. За обставин, коли особа відбуває покарання у місцях несвободи і має обмежений доступ до інформації, зумовлений особливостями та порядком роботи таких установ, скорочений строк формально може бути пропущений через обставини, які не залежать від особи. Таким чином, положення може спричинити безпідставне звуження права особи на перегляд судового рішення.

 Народні депутати запропонованим законопроектом прагнуть:

  • скасувати інститут об’єднаних палат як проміжну ланку перегляду кримінальних проваджень у Верховному Суді;
  • скасувати інститут постійних колегій;
  • уніфікувати строки подання заяв для перегляду судового рішення за нововиявленими та виключними обставинами.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Верховній Раді розглянуть законопроект щодо податку на виведений капітал.

Також ми писали про те, що на засіданні комітету ВР Назар Холодницький прокоментував ситуацію з Укроборонпромом.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду