Ми ніколи не будемо покривати злочини заради збереження свого лиця: Назар Холодницький прокоментував ситуацію з Укроборонпромом

10:20, 11 апреля 2019
Народні депутати заслухали інформацію керівника САП Назара Холодницького щодо розкрадань в оборонному комплексі.
Ми ніколи не будемо покривати злочини заради збереження свого лиця: Назар Холодницький прокоментував ситуацію з Укроборонпромом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10 квітня на засіданні Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності була заслухана інформація заступника генерального прокурора України — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. Він пояснив оприлюднене у ЗМІ розслідвання корупції в оборонному секторі, зокрема в державному концерні  «Укроборонпром», а також говорив про діяльність антикорупційних органів щодо протидії кримінальним корупційним правопорушенням.

«Нам дуже неприємно було побачили розслідування пана Бігуса, почути всі озвучені там факти. І одразу, не чекаючи публічних заяв та закликів, САП зареєструвало провадження за ознаками, передбаченими Кримінальним кодексом України.

Якщо говорити саме про Укроборонпром, у нас взагалі є 15 проваджень, які стосуються розкрадань у оборонній галузі. З них вже є низка проваджень, що знаходиться в судах. Зокрема, по Львівському бронетанковому заводу. Ця справа наразі в суді і дещо повільно, але все ж таки рухається. Вже в березні було також оголошено низку підозр посадовим особам дочірніх підприємств Укроборонпрому за фактами розкрадань близько 4 млн дол. Особи ці зараз під слідством. І вже наступного місяця, я сподіваюсь, матеріали скерують до суду.

Щодо розслідувань Bihus.Info, мені було досить неприємно почути офіційну позицію НАБУ про те, що пан Бігус став своєрідним маніпулятором. І це після того, як три роки його носили на крилах подяки за численні журналістські розслідування. Але все ж таки ми зареєстрували провадження чітко по всіх наведених фактах.

Також я ініціював заслуховування всіх матеріалів кримінальних проваджень, що стосуються не тільки Укроборонпрому, а й усього оборонного комплексу України. У цих провадженнях також були встановлені факти фактичного саботажу розслідування, ми описали всі ці факти і передали до Ради громадського контролю, яка відповідно до законодавства уповноважена здійснювати заходи дисциплінарного впливу на детективів НАБУ. Якщо коротко про обставини, то виявлено, що провадження, зареєстровані у 2015-2018 рр., фактично не розслідувалися. Слідчі дії знаходились в режимі показовості. Сподіваюся, що всі ці справи вже найближчого часу будуть скеровані до Вищого антикорупційного суду.

Стосовно всього, що наразі відбувається, скажу лише одне: я особисто не дам нікому можливості знайти двох детективів в НАБУ та зробити з них цапів відбувайлів. Я очікую розслідування ДБР щодо неправомірних дій керівництва НАБУ. Ми особисто надали повний доступ до матеріалів проваджень, вже було допитано багатьох прокурорів. Ми ніколи не будемо покривати злочини заради збереження свого лиця», — прокоментував керівник САП Назар Холодницький.

Також окрім заслуховування інформація щодо злочинів в оборонній галузі, на Комітеті було прийнято рішення створити робочу групу з питань напрацювання змін до законодавства, пов’язаного  з регуляцією діяльності НАБУ.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже висвітлювала подробиці у справі щодо корупції в оборонному комплексі.

Також ми писали про те, коли та як почне працювати антикорупційний суд.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки