У ВРП обговорили ініціативу «Модельні суди»

15:51, 13 июня 2019
Відбулася зустріч представників ВРП та Проекту Європейського Союзу «Право-Justice».
У ВРП обговорили ініціативу «Модельні суди»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 12 червня, у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч представників Ради та представників Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» з метою обговорення актуального стану реалізації або впровадження спільних проектних ініціатив, зокрема ініціативи «Модельні суди» та планування подальших кроків співпраці, а також інших питань взаємодії ВРП та Проекту. Про це повідомляє офіційний сайт ВРП.

Участь у зустрічі від Вищої ради правосуддя взяли голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, члени ВРП, які входять до складу Ради проектної ініціативи «Модельні суди», — Лариса Швецова та Андрій Овсієнко, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Владислав Гуртенко, заступник начальника управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП Ірина Паламарчук, від проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні» («Право-Justice») — керівник Проекту Довидас Віткаускас, міжнародний експерт Анна Адамська, національний експерт Петро Павличенко.

На початку зустрічі голова ВРП подякував представникам Проекту ЄС «Право-Justice» за значний внесок у процес реалізації судової реформи, роботу експертів, надані поради та рекомендації. За словами В. Говорухи, це дало змогу якісно виконувати завдання, які стоять перед Вищою радою правосуддя, у тому числі й під час здійснення в Україні судової реформи.

«Вища рада правосуддя як конституційний орган державної влади та суддівського врядування бачить важливість впровадження проекту «Модельні суди» на основі одного або кількох судів, які будуть відповідати найновітнішим критеріям, у яких буде забезпечено функціонування європейських стандартів з точки зору організації робочих процесів, використання інструментів електронного правосуддя, технічних засобів та оперативних аспектів безпеки суду», — наголосив Андрій Овсієнко.

Міжнародний експерт Анна Адамська зауважила, що наразі здійснюється підготовка Методичних рекомендацій у вигляді посібника, які будуть містити поради щодо покращення функціонування суду, обґрунтування проведення робіт, пов’язаних із реконструкцією, перебудовою та/або переплануванням, утриманням приміщень діючих судів або побудовою нових приміщень; стандарти, які сприятимуть високоякісному розвитку мережі судів та інвестиційної стійкості; основи загальної гармонізації робочих процесів та процедур, які впроваджуються у судах.

Презентація Методичних рекомендацій запланована на кінець червня цього року.

Сергій Пушкар як голова Керівного комітету, що є наглядовим та управлінським органом Проекту ЄС «Право-Justice» та має, з-поміж іншого, повноваження щодо нагляду за просуванням Проекту та моніторингу його діяльності, оцінювання діяльності Проекту та звітів, надання в разі необхідності рекомендацій, спільного обговорення та визначення критичних моментів і «вузьких місць» у процесі подальшої імплементації Проекту, надання пропозицій та обговорення шляхів усунення недоліків з метою вирішення визначених проблем тощо, наголосив на необхідності більш активного залучення до заходів, які проводяться Проектом ЄС «Право-Justice», представників Вищої ради правосуддя як єдиного бенефіціара та реципієнта Проекту, оскільки Рада зацікавлена в успішному впровадженні Проекту.

У ВРП нагадали, що 7 червня 2019 року у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч представників Ради проектної ініціативи «Модельні суди», до якої входять Проект ЄС «Право-Justice», ВРП, Державна судова адміністрація  України, представники Консультативної місії Європейського Союзу в Україні та голови судів, на базі яких здійснюється ініціатива «Модельний суд». Під час зустрічі учасники зосередили увагу на тому, як реорганізувати діючі суди, щоб судовий простір став комфортнішим, учасники судових процесів отримували більш якісні послуги, робота суддів та працівників апаратів судів стала більш ефективною тощо. Запропоновані рекомендації мають або будуть ґрунтуватися на порівнянні кращих українських та міжнародних практик, судовій практиці Європейського суду з прав людини, вимогах національного процесуального законодавства та державних будівельних норм.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Одесі пройшла конференція, присвячена електронному правосуддю.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду